Vaginita bacteriana
Ce este Gardnerella Vaginalis?
Gardnerella vaginalis este cea mai frecventa cauza pentru vaginita bacteriana la persoanele mature si active sexual. Afectiunea inlocuieste flora vaginala, dominata in mod normal de ”bacterii bune” (lactobacili) cu o flora complexa si abundenta in ”bacterii rele”. Afla care sunt simptomele vaginitei bacteriene si tratamentul de urmat.
Cum apare aceasta vaginita bacteriana?
Vaginita bacteriana apare:
– in urma tratamentelor cu antibiotice;
– in cazul unor variatii hormonale;
– daca iti scade imunitatea;
– daca ai parteneri multipli sau contacte sexuale cu un nou partener.
Cine este afectat de vaginita bacteriana?
Vaginita bacteriana este foarte comuna in randul persoanelor cu o viata sexuala activa, cu mai multi parteneri.
Trei din patru femei vor fi afectate cel putin o data in viata de aceasta afectiune, care, de obicei, insoteste candidoza, trichomoniaza sau alte infectii ale tractului urinar. Barbatii pot fi contaminati prin contact sexual cu bacteria Gardnerella si pot transmite partenerilor infectia.
Femeile care sunt purtatoare de Gardnerella Vaginalis (vaginita bacteriana) in timpul sarcinii au un risc crescut de avort spontan si nastere prematura.
Care sunt simptomele vaginitei bacteriene?
Exista multe posibile simptome pentru Gardnerella vaginalis. Cu toate acestea, un procent mare de femei si barbati sunt asimptomatici. Exista si situatii cand manifestarile afectiunii sunt mai grave.
Desi nu se poate face o clasificare clara a simptomelor, cum se intampla la alte infectii vaginale, cele mai comune simptome sunt:
– secretii vaginale anormale, omogene, de culoare galbui-cenusie, cu un miros neplacut (mirosul poate fi cel mai mare indiciu al acestei afectiuni);
– inrosirea si umflarea vulvei;
– mancarimi;
– dureri.
Cele mai comune simptome sunt:
– secretii vaginale anormale, omogene, de culoare galbui-cenusie, cu un miros neplacut (mirosul poate fi cel mai mare indiciu al acestei afectiuni);
– inrosirea si umflarea vulvei;
– mancarimi;
– dureri.
Cum previi infectia?
Folosirea prezervativului si limitarea numarului de parteneri sexuali sunt cele mai importante masuri pe care le poti lua impotriva acestei infectii.
Cum afli daca ai Gardnerella Vaginalis, in urma?
Foloseste Testul rapid pentru vaginita bacteriana Veneris. Este special conceput pentru ca tu sa ai parte de un rezultat rapid, fara sa trebuiasca sa treci prin situatii pline de disconfort. Il poti incerca acasa sau oriunde te simti in largul tau si ai parte de intimitate.
Cum functioneaza testul?
Simplu, prin analizarea unei mostre de urina. Rezultatul il afli in doar cateva minute, avand o precizie de peste 98,7%.
Care este tratamentul pentru vaginita bacteriana?
Tratamentul pentru vaginita bacteriana este bazat pe antibiotice, recomandate de medicul specialist. Poate fi efectuat prin administrarea medicatiei local (ovule intravaginale), dar si oral. Fiind o infectie cu transmitere sexuala, se recomanda efectuarea tratamentului de catre ambii parteneri.
Daca boala nu este tratata la timp, bacteriile se pot transfera in uretra, unde determina si o infectie a tractului urinar. Bacteria poate provoca si un rezultat anormal PAP, dar tratarea infectiei ar trebui sa conduca la un rezultat negativ.
Netratarea vaginitei bacteriene poate duce la probleme grave in timpul sarcinii sau dupa nastere. Nasterea prematura, scaderea greutatii copilului, infectie uterina si chiar avortul spontan sunt manifestari ale vaginitei bacteriene. De asemenea, netratarea imediata poate duce la scaderea imunitatii fata de bacterie sau fata de alte boli cu transmitere sexuala.
Gardnerella vaginalis recidiveaza de fiecare daca cand flora vaginala este perturbata. Se recomanda retestarea la o luna dupa terminarea tratamentului, pentru a te asigura de eliminarea completa a infectiei.