Trichomonas

Ce este Trichomonas Vaginalis?

Trichomonas vaginalis este un parazit, de dimensiuni foarte mici, intalnit pe tot globul, in special in zonele unde educatia sexuala lipseste, cauzand boala cu transmitere sexuala numita trichomoniaza.

Trichomonas vaginalis poate trai in interiorul uretrei masculine sau feminine si poate deveni activ o data cu inceperea vietii sexuale. In alte medii, in afara organismului uman, parazitul poate supravietui doar cateva ore. Cazurile de transmitere pe alta cale decat contactul sexual, sunt foarte rare.

Cum se transmite aceasta infectie?

Trichomonas vaginalis este o infectie cu transmitere sexuala, deci de la un partener infectat la altul.

In cazul femeilor, parazitul afecteaza de obicei vaginul, cervixul uterin, uretra si vezica urinara. La barbati infectia se dezvolta la nivelul uretrei sau al preputului (la cei necircumcisi). De asemenea, infectia se poate transmite de la mama la fat, in timpul nasterii, prin pasajul vaginal.

Cine este afectat de Trichomonas Vaginalis?

Oricine poate fi afectat. Femeile active sexual, cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani, sunt cele mai expuse riscului de infectie cu trichomonas. Gravidele infectate risca nasterea prematura si un copil cu greutatea mica la nastere.

Care sunt simptomele?

Conform studiilor de specialitate, aproximativ 50% dintre femei si 90% dintre barbatii infectati nu prezinta simptome. In general, simptomele apar in prima saptamana de la infectie, desi sunt cazuri cand apar si la sase luni de la infectie.

Simptomele la femei pot fi:

– secretii vaginale anormale, abundente, de culoare galben-verzui;
– mancarime;
– disconfort;
– miros neplacut;
– dureri in timpul actului sexual;
– urinari frecvente;
– dureri in timpul urinarii;
– roseata.

Simptomele la barbati pot fi:

– secretii anormale ale penisului;
– usturime in timpul urinarii si dupa;
– iritatie si roseata a varfului penisului.

Cum previi infectia?

Este recomandat sa folosesti prezervativul in cazul unui partener nou sau daca stii ca persoana cu care esti a fost diagnosticata cu aceasta infectie.

Cum afli daca ai Trichomonas Vaginalis?

Testul Rapid pentru trichomoniaza este cea mai la indemana solutie. Se foloseste cu usurinta, in intimitatea casei si ofera un diagnostic rapid si precis.

Cum functioneaza testul?

Afli rezultatul prin testarea unei mostre de urina, in doar cateva minute, cu o precizie de 99%.

Care este tratamentul?

Trichomoniaza se trateaza cu medicamente antiprotozoare, pe cale orala. Fiind o infectie cu transmitere sexuala, ambii parteneri trebuie tratati simultan, pentru a spori sansele de vindecare si a preveni posibilitatea reinfectarii. Pe timpul tratamentului si o saptamana dupa, se recomanda evitarea contactelor sexuale. Medicul specialist iti va recomanda cea mai buna varianta.

Vestea buna este ca nu e necesara urmarea unui tratament recurent. Odata eliminat acest parazit din organism, reinfectarea va avea loc doar daca are loc un contact sexual neprotejat cu o persoana purtatoare.

In schimb, infectia cu Trichomonas vaginalis in timpul sarcinii creste riscul nasterii premature. Riscul nu este eliminat total nici daca aceasta afectiune este tratata pe timpul sarcinii de aceea se recomanda testarea si efectuarea tratamentului recomandat de medicul specialist inainte de sarcina.