Sexul – Top 3 beneficii inedite

Tuturor ne place sexul, pentru ca este firesc. Sexul e dorinta, e necesitate, e parte din fiinta noastra. Dar dincolo de a fi o nevoie primara sau sportul pe care toata lumea il practica cu placere, sexul este medicament. Pentru ca previne, amelioreaza sau vindeca o multime de probleme de sanatate.
Desigur, cei mai multi dintre noi nu ne gandim la sex ca la un vaccin. Insa efectele benefice asupra starii noastre de bine sunt cu adevarat miraculoase, iar organismul ne este recunoscator de fiecare data cand ii administram aceasta doza de sanatate. E demonstrat stiintific, iar argumentele medicale care ne incurajeaza sa avem o viata sexuala cat mai activa sunt dintre cele mai convingatoare.
Astfel, pe langa placere; sexul face bine sanatatii fizice, psihicului, precum si vietii de cuplu. E un “3 in 1”, un energizant natural. Cu totii stim ca sexul ne ajuta sa slabim si sa ne mentinem in forma. Este probabil “dieta” care se tine cel mai usor. Tonifica musculatura si ne ajuta sa ardem calorii in mod placut. E un alt fel de regim, unul care nu implica restrictii; in afara celor pe care le stabileste fiecare impreuna cu partenerul/partenera. Dar care sunt beneficiile la care nu ne gandim atunci gand facem sex?
Bun pentru imunitate
Sexul e bun pentru trup. Desi nu este un substitut pentru un stil de viata echilibrat; si nu atenueaza efectele unor obiceiuri alimentare nesanatoase; sexul fortifica imunitatea. Cercetatorii americani de la Universitatea Wilkes din Pennsylvania vin cu dovezi in acest sens.
Astfel, din studiile privind sanatatea sexuala reiese ca persoanele care fac sex in mod constant au o concentratie mai mare de anticorpi care apara organismul de diferite infectii. In ce priveste frecventa raporturilor sexuale; oamenii de stiinta au constatat ca o data sau de doua ori pe saptamana este suficient pentru a ne alimenta organismul cu destui anticorpi care sa ne faca mai rezistenti in fata virusilor.
Totodata, sexul ajuta imunitatea si prin reglarea echilibrului hormonal; hormonii sexuali secretati in timpul actului sexual avand o importanta deosebita pentru buna functionare a organismului. O viata sexuala activa contribuie semnificativ la o stare de bine generala; care se reflecta inclusiv intr-un tonus imbunatatit si o rezistenta sporita la diverse afectiuni intime sau sezoniere.
Si pentru ca sanatatea se si vede, nu doar se simte, un alt beneficiu asociat este acela ca sexul intinereste si reda stralucirea tenului. Acest beneficiu este vizibil in mod real, demonstrat prin studii, iar explicatia cercetatorilor consta in faptul ca hormonii estrogeni produsi in timpul sexului, ne pot intineri cu pana la 10 ani. Cat de tineri ne vom simti si vom arata depinde insa de frecventa actelor sexuale.
Bun pentru psihic
Sexul este bun si pentru sanatatea mintala. Ne elibereaza de stres si chiar daca nu ne rezolva problemele, ne ajuta sa ne deconectam, sa le abordam cu mai mult optimism si sa gasim mai usor solutii. Este probabil unul dintre remediile naturale cu cel mai rapid efect, imbunatatind considerabil starea de spirit cat ai spune “preludiu”. Iar pe termen mediu si lung, consumat in constant, e un remediu excelent inclusiv pentru depresie si anxietate.
Dar beneficiile nu se opresc aici. Odata eliberati de stres, scaderea nivelului de cortizol reduce totodata si tensiunea arteriala, amelioreaza aciditatea gastrica si diminueaza hiperglicemia. Sanatatea emotionala si psihica influenteaza asadar in mod direct sanatatea fizica, astfel ca senzatia de bine – de liniste si implinire – se reflecta in buna functionare a organismului.
De asemenea, o viata sexuala activa si satisfacatoare creste stima de sine. Ne ajuta sa fim mai increzatori in fortele proprii si mai multumiti de propria noastra imagine, fie ca vorbim despre felul in care aratam, fie ca discutam despre imaginea noastra sociala, modul in care ne percep ceilalti.
Atunci cand suntem multumiti de viata noastra intima, gradul de satisfactie din dormitor se transfera si in celelalte aspecte ale vietii sociale sau profesionale. Devenim mai energici, mai hotarati si mai indrazneti. Suntem deci proactivi, tocmai pentru ca avem o mai mare incredere in aptitudinile noastre de a ne transforma dorintele in reusite. Sunt lucruri cercetate si confirmate inclusiv de oamenii de stiinta, precum psihoterapeutul Gina Ogden, unul dintre specialistii au studiat comportamentul sexual si modul in care viata sexuala ne influenteaza pe toate celelalte planuri.
Bun pentru viata de cuplu
Sexul este bun pentru viata intima. Consolideaza relatia cu partenerul/ partenera de viata si ne ajuta sa mentinem pasiunea la cote optime. Altfel spus, aduce armonie, pentru ca ne face sa fim mult mai empatici.
Concret, sexul stimuleaza libidoul. O activitate sexuala constanta determina o dorinta mai mare pentru sex, lucru care nu poate decat sa aduca bucurie in cele mai multe dintre cupluri. Mai mult chef inseamna mai multe momente intime si, implicit, o relatie mai fericita. Care este totusi expliciatia medicala: orgasmul este o sursa excelenta de oxitocina, unul dintre acei hormoni numiti si hormoni ai iubirii. Iar oxitocina este raspunzatoare pentru nevoia noastra de intimitate, de a iubi si a fi iubiti.
Sexul si hormonii
Astfel, mai mult sex duce la mai multe momente tandre si la cresterea dorintei de implicare in relatie, de a darui afectiune celui (sau celei) de langa noi. Pe langa oxitocina insa, sexul ne reincarca si cu alti hormoni benefici, cum ar fi testosteronul si estrogenii, care – asa cum am mai precizat – au un efect pozitiv inclusiv asupra starii generale de sanatate, nu doar a libidoului si a performantei sexuale.
Cat de des este, totusi, recomandat sa facem sex pentru a fi fericiti? Cercetatorii spun ca o data pe saptamana este suficient, atat timp cat relatia este una bine sudata, iar gradul de intimitate este unul dezvoltat. Astfel, potrivit unui studiu la care au participat mai mult de 30.000 de persoane, in relatiile in care exista deja o stransa legatura emotionala, o frecventa mai mare a actelor sexuale nu este neaparat echivalenta cu un nivel mai mare de fericire. Sexul este deci important dar fiecare cuplu in parte stie ce este mai bine pentru ei si care este doza potrivita de sex care ii face fericiti.
Dar poate cel mai important beneficiu, indeosebi pentru cei care isi doresc sa faca pasul de la cuplu la familie, este acela ca sexul sporeste fertilitatea. Mai exact, un numar mai mare de contacte sexuale determina la barbati o mai buna calitate a spermei. Prin urmare, cei care isi doresc in viitorul apropiat sa devina parinti, pot exersa din timp. Cu siguranta le va prinde bine.
Sexul, un panaceu fara efecte adverse
In concluzie, sexul e bun pentru trup, cat si pentru suflet. Iar stiinta ne demonstreaza aceste lucruri. Ne ramane doar sa ne bucuram de “tratament”. Pentru ca atunci cand este “administrat” in mod responsabil, sexul ne ajuta sa traim mai frumos si mai sanatos.