Sexul prematur, riscuri si consecinte

Inceperea vietii sexuale este un pas firesc, pe care fiecare persoana este libera sa il faca atunci cand isi doreste si simte ca este pregatita (sexul prematur).
Odata cu prima experienta sexuala o persoana trebuie sa isi asume insa responsabilitati privind sanatatea intima; contraceptia si sa cunoasca eventualele riscuri aferente unei vieti intime active.
Principalele riscuri asociate sexului prematur
Sexul este o parte importanta a vietii de cuplu; iar momentul potrivit e cel putin la fel de important ca si gasirea persoanei potrivite. Vorbim in acest caz despre nerabdarea de a incepe viata sexuala; fapt care poate avea urmari nedorit, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Astfel, pe langa riscurile binecunoscute; o sarcina sau o infectie genitala, sexul prematur poate avea si alte consecinte nedorite.
De exemplu, pentru a deveni o amintire frumoasa e important ca fiecare experienta sexuala sa fie o experienta cu adevarat dorita; nu grabita de un context, de o alta persoana sau de anturaj. Riscul unui regret poate fi mai mare atunci cand o persoana nu dispune de maturitatea fizica; si emotionala necesara sau de o educatie sexuala adecvata.
In ce privestea dezvoltarea fizica, aceasta este foarte importanta pentru implinirea sexuala a unei persoane. Indeosebi in cazul fetelor, corpul are nevoie de timp pentru a se maturiza suficient; astfel incat sa poata raspunde experientelor sexuale pe masura asteptarilor. Desi difera de la o persoana la alta, e un proces care nu atinge maturitatea bilogica mai devreme de varsta de 15 ani. In consecinta, sexul prematur poate influenta negativ perceptia asupra sexului in general.
Totodata, persoanele care isi incep viata sexuala prea devreme, risca sa isi puna in pericol sanatatea. De exemplu, conform Organizatiei Mondialea Sanatatii, femeile care isi incep viata intima la o varsta frageda prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.
Cercetarile confirma: sexul prematur implica riscuri majore
Faptul ca sexul prematur poate afecta dezvoltarea armonioasa a viitorului adult; atat din punct de vedere fizic, cat si afectiv a fost demonstrat stiintific.
Potrivit cercetatorilor din Departamentul de Neurostiinte al Universitatii din Ohio; atunci cand activitatea sexuala are loc in adolescenta, aceasta se suprapune cu dezvoltarea sistemului nervo si poate provoca chiar inflamatii ale tesutului cerebral. In consecinta, conform informatiilor aparute pe site-ul sciencedaily.com; sexul prematur poate influenta atitudinea fata de sexul opus atat la femei, cat si la barbati.
In plus, persoanele care isi incep viata sexuala inca din adolescenta sunt mai predispuse la a se confrunta mai tarziu cu deficiente ale sistemului imunitar. Mai mult decat atat, viitorii adulti vor fi mai vulnerabili in fata depresiei si a starilor de anxietate, manifestand mai des dezechilibre emotionale.
In ce priveste modul in care poate fi afectat comportamentul sexual; in cadrul unui alt studiu, realizat pe un grup de 698 de adolescenti de cercetatori de la Universitatea din Toronto, Canada; s-a constatat ca relatiile sexuale premature influenteaza modul in care persoanele adulte abordeaza mai apoi conflictele sau diverse probleme in relatiile de cuplu. Persoanele care sufera in adolescenta traumele emotionale cauzate de esecul unor relatii se pot confrunta la maturitate cu dificultati de relationare; si sunt mai inclinate sa aiba o viata sexuala promiscua.
Sexul este alegerea ta
In Romania, din punct de vedere legislativ, varsta pentru consimtamant este de 15 ani. Fiecare persoana este insa libera sa decida; cand, cum si cu cine poate avea relatii sexuale.