Sexul oral. Intre placere si risc

Ne place! Multi dintre noi au incercat macar o data, pentru unii e unul dintre momentele preferate de rasfat; iar pentru altii a devenit deja obisnuinta. In orice caz, sexul oral starneste interesul in ambele tabere si odata depasite prejudecatile, din subiect tabu devine un must-do.
Se spune ca barbatii sunt capul rautatilor si dezvolta o oarecare dependenta fata de sexul oral; in timp ce femeile nu se dau in vant dupa, ci o fac mai mult de dragul partenerului. Se mai spune ca domnii sunt egoisti, sunt dornici sa primeasca dar ezita atunci cand trebuie sa ofere. Se spun multe despre sexul oral dar adevarul; asa cum se intampla de cele mai multe ori, e undeva la mijloc. La mijlocul discutiei despre placerea dar si riscurile pe care le implica.
Astfel, desi poate condimenta o partida monotona sau poate fi chiar un substitut placut pentru sex; (atunci cand din diverse motive varianta clasica pica), sexul oral nu este lipsit de riscuri pentru sanatate.
Pentru sanatate
Multe persoane cred ca, spre deosebire de un contact sexual normal neprotejat; sexul oral e cat se poate de safe. Ca nu au de ce sa isi faca griji atat timp cat sunt atente la igiena. Realitatea, insa, e cu totul alta: cele mai multe dintre infectiile intime se pot transmite si prin contact oral.
Cei mai expusi sunt tinerii. Preocupati mai ales de evitarea unei sarcini nedorite si mai putin de sanatatea intima; foarte multi tineri considera ca sexul oral este inofensiv; nu se protejeaza si cred ca prezervativul este util doar in cazul unui raport sexual conventional. In consecinta, descopera ca prezervativul e un accesoriu indispensabil inclusiv pentru sexual oral; abia atunci cand se confrunta cu o afectiune intima si se intreaba “cum e posibil?”.
Prin urmare, o infectie intima poate fi contractata chiar si in lipsa unui contact sexual normal, pentru ca virusii sau bacteriile de la nivelul organelor genitale se pot transmite si pe cale orala. De aceea, e bine sa folosim prezervativul si e de preferat sa evitam sa ne spalam pe dinti in minutele care preced acest episod intim de relaxare. De ce? Pentru ca periuta de dinti poate provoca uneori mici leziuni la nivelul gingiilor iar ranile din cavitatea bucala, oricat de mici ar fi, permit virusilor sa se instaleze mai usor la noua lor gazda. Pentru o respiratie fresh apelati in situatiile de acest gen la guma de mestecat.
Infectii intime
Cele mai multe infectii intime instalate la nivel bucal sunt, de obicei, asimptomatice si sunt depistate tarziu, cand deja s-au raspandit in organism si au inceput sa produca dezechilibre de sanatate. Chlamydia, Candida, Gonoreea, Sifilisul, Herpesul si virusul uman Papilloma se pot raspandi destul de usor prin sex oral, indiferent ca primim sau oferim partenerului doza de placere mult dorita.
De exemplu, aproximativ 15% din cazurile de infectare cu Sifilis sunt consecinta unor contacte orale neprotejate. De asemenea, infectia cu Chlamydia este una dintre cele care se transmit foarte usor prin sexul oral, indeosebi atunci cand barbatul este cel rasfatat. Cu toate acestea, ambii parteneri sunt supusi riscului, chiar daca au fost inregistrate mai putine cazuri de infectare la barbatii care si-au dezmierdat partenerele in acest mod.
Factor de risc
Ingrijoratoare sunt si avertismentele medicilor oncologi. Acestia atrag atentia ca sexul oral a devenit in ultimii ani un factor de risc major in ce priveste cancerul orofaringian, cu precadere in randul tinerilor, fiind chiar un factor declansator mai periculos chiar decat fumatul. Cercetatorii americani au descoperit ca persoanele care practica sexul oral se pot infecta cu virusuri de tip HPV, virusuri responsabile atat de afectiunile intime cele mai cunoscute, cat si de cancerul de col uterin, de exemplu.
O persoana infectata cu un virus HPV prezinta un risc de 32 de ori mai mare de a se imbolnavi de cancer orofaringian fata de cineva care nu a contractat un asemenea virus. Prin comparatie, un fumator e “doar” de 3 ori mai expus la acest tip de cancer. Totodata, cineva care a avut contacte sexuale orale cu mai mult de 6 parteneri “isi asuma” un risc de a face cancer orofaringian de 8 ori mai mare decat persoanele care au exprimentat mai putin sau deloc aceasta tehnica sexuala.
In acelasi timp, cand vine vorba de sexul oral, multe femei se intreaba daca inghitirea spermei poate sau nu sa le dauneze. Ei bine, daca partenerul este sanatos, atunci nu ai de ce sa-ti faci griji. Ii poti satisface fara retinere aceasta fantezie, pentru ca sperma unei persoane sanatoase nu are ce rau sa-ti faca. Totul este sa fii OK cu ideea si sa o faci lipsita de prejudecati sau inhibitii pentru a nu-ti provoca singura senzatia de voma.
Sexul oral si alimentatia
Tine cont totusi de faptul ca alimentatia partenerului influenteaza gustul si mirosul spermei. De exemplu, daca va consuma inainte fructe precum citricele, merele, ananasul, atunci gustul va fi usor dulce. Daca se va infrupta, insa, dintr-un meniu “cu de toate”, care contine si ceapa sau usturoi, gustul ar putea fi destul de neplacut. Prin urmare, daca va doriti ca cina voastra romantica sa contina la desert si o partida de sex oral, ideal pentru tine ar fi ca el sa consume o mancare cat mai light, nu foarte condimentata.
Sexul oral poate fi una din placerile supreme, atata timp cat ambii parteneri sunt deschisi si nu o fac din obligatie. Cu putina imaginatie, rabdare si atentie la indicatiile partenerului, o partida de sex oral se poate transforma intr-un adevarat deliciu. Ai grija, insa, de sanatatea ta intima si nu uita de prezervativ. Evita sa faci asta fara protectie cu persoane pe care abia le-ai cunoscut. Si, din cand in cand, testeaza-te acasa pentru a sti sigur ca esti bine.