Sexul cu parteneri multipli. Care sunt riscurile?

Viata e frumoasa! E plina oameni wow si de experiente care se pot transforma in povesti memorabile. Sau in cele mai dragi secrete. Iar cand vine vorba de sex, curiozitatea si dorinta ne indeamna sa experimentam, sa traim clipa, fie ca vorbim de parteneri multipli.
O relatie deschisa, cu parteneri sexuali diferiti, implica anumite riscuri. Mai multi parteneri sexuali inseamna si o probabilitate mai mare de a lua sau de a dezvolta o infectie intima. De asemenea exista si riscul de a ne confrunta cu probleme emotionale.
Si cum urmatoarea experienta intensa poate fi la un zambet sau la un Like distanta, nu strica sa stim cu ce avem de-a face.
Parteneri multipli, riscuri multiple
Psihologii atrag atentia ca obiceiul a schimba partenerii poate provoca inclusiv un dezechilibrul emotional. Astfel, chiar daca aparent increderea in sine se consolideaza (pentru ca, nu-i asa, avem putere de seductie), cu timpul putem deveni mai putini siguri pe noi insine/insene. De ce? Tocmai pentru ca nu reusim sa ramanem pentru mai mult timp intr-o relatie stabila.
In plus, chiar daca sexul si dragostea sunt doua lucruri total diferite, pe masura ce lista de cuceriri creste, ar putea sa ne fie tot mai greu sa stabilim o legatura emotionala cu partenerul.
Cercetatorii mai spun ca sexul, asemeni drogurilor si altor vicii, poate da dependenta. Drept urmare, s-ar putea sa vrem intotdeauna mai mult, sa ne dorim mereu altceva si pe altcineva. Astfel, sentimentul de implinire sau de fericire va fi tot mai dificil de atins.
Cu alte cuvinte, am putea deveni tot greu de multumit. Iar in noi s-ar da permanent o lupta intre atractie si fidelitate, intre echilibru si aventura.
Parteneri multipli
De asemenea, apare riscul de infidelitate spontana accentuata. Numeroase studii stiintifice vin sa confirme faptul ca infidelitatea tine de instinct si e stimulata de impulsul biologic de perpetuare a speciei. Infidelitatea ar putea avea deci o scuza genetica.
Se pare ca tentatia unei relatii extraconjugale variaza in functie de nivelul de dopamina D4 din sistemul nervos. E unul dintre motivele pentru care oamenii reactionează diferit la stimuli sexuali si emotii. Prin urmare, unele persoane, mai mult decat altele, considera ca monogamia nu le poate oferi nivelul de satisfactie sexuala dorit iar nevoia de a-si transmite mai departe genele se manifesta mai puternic.
Infectiile genitale reprezinta un alt risc major. Astfel, mai multi parteneri inseamna totodata expunerea la un risc mai mare de a contracta sau de a dezvolta o infectie genitala.
O imagine impecabila si o igiena ireprosabila nu inseamna neaparat ca o persoana nu poate fi purtatoare a unei infectii. Cele mai frecvente infectii intime – tricomoniaza, candidoza, vaginita bacteriana – sunt de multe ori asimptomatice si se pot transmite usor prin sex neprotejat.
Ce spun medicii despre sexul cu parteneri multipli?
Potrivit doctorului Evert Koop, atunci cand o persoana face sex cu cineva, de fapt face sex cu toti cei care au fost implicati in relatii sexuale cu acel cineva in ultimii 10 ani si cu toti partenerii intimi ai acelor persoane din ultimii 10 ani.
//
Cum pot fi depistate rapid infectiile intime?
Pentru a reduce riscul infectiilor intime, se recomanda folosirea prezervativului. Mai ales in cazul relatiilor aflate la inceput. Pentru ca aparentele pot insela. Iar faptul ca o persoana pare de incredere nu reprezinta o garantie. Riscul de a intalni pe cineva infectat, care nu are insa simptome, este destul de mare.
Statisticile sunt ingrijoratoare: in Romania, 1 din 4 tineri are o boala cu transmitere sexuala. Mai mult decat atat, la randul lor, fiecare dintre partenerii de sex a avut si alte relatii. Oare s-au protejat de fiecare data?
Infectiile intime pot fi depistate repede, comod si discret, folosind testele Veneris. Sunt teste unisex, au un pret accesibil si pot fi utilizate acasa.
Acum e simplu sa avem grija de sanatatea intima.