Scurta lectie de educatie sexuala

Multi dintre colegii si prietenii tai au facut-o deja si, din curiozitate sau pentru ca pur si simplu ai cunoscut persoana potrivita; vrei sa-ti incepi viata sexuala. Ai insa unele retineri si cateva intrebari care te fac sa eziti. E firesc sa ai incertitudini si emotii, mai mici sau mai mari. E o experienta noua pe care abia astepti sa o incerci dar; in acelasi timp, simti ca nu esti pregatit(a) si vrei sa afli mai multe. Poate ca n-ai avut curajul sa discuti deschis cu parintii despre sex; si nici prietenii nu te-au lamurit suficient. Dar pentru ca vrei sa stii si sa te informezi despre educatie sexuala, ai ajuns in locul potrivit, pe Veneris.ro.

Pentru inceput, afla ca studiile arata ca aproximativ 80% dintre tineri isi incep viata sexuala nepregatiti. Fie au o educatie sexuala precara; fie nu sunt pregatiti din punct de vedere emotional. In consecinta, nu putini sunt cei care se confrunta apoi cu o sarcina nedorita sau cu o afectiune intima stanjenitoare.

1 din 8 avorturi este facut de o minora

In ce priveste varsta la care adolescentii din Romania au prima experienta sexuala, aceasta a scazut continuu in ultimii ani, in timp ce educatia sexuala de care beneficiaza (in scoli sau acasa, in familie) inca lasa de dorit de cele mai multe ori. Astfel, 1 din 8 avorturi este facut de o minora, iar 1 din 4 tineri sufera de o infectie cu transmitere sexuala. Pentru a veni in sprijinul tinerilor care se gandesc sa isi inceapa viata intima sau care au facut deja pasul si vor sa isi protejeze sanatatea, raspundem in continuare la cateva dintre cele mai arzatoare intrebari.

Cand este OK sa imi incep viata sexuala?

Fiecare se maturizeaza in ritmul sau si poate decide ca a venit momentul oportun mai devreme sau mai tarziu. Nu exista o varsta “corecta” pentru sex. Dar trebuie sa ai capacitatea de a intelege riscurile si responsabilitatile pe care viata intima le implica. Totodata, dincolo de cunostintele despre sanatatea intima si cum poti avea grija de corpul tau, este important sa te simti pregatit(a) pentru a face asta.

Decizia nu trebuie sa vina insa la insistentele partenerului/ partenerei sau ca urmare a presiunii de grup. Tu stii cel mai bine daca a sosit momentul sau nu. Daca o faci din obligatie sau pur si simplu pentru ca toata lumea o face deja, s-ar putea ca experienta sa nu fie tocmai placuta si sa regreti apoi ca te-ai grabit. Si in loc sa devina o amintire frumoasa, “prima data” ar putea fi un regret. Cu siguranta nu-ti doresti asta.

Relatii pe termen lung

De asemenea, nu trebuie sa pici in capcana de a crede ca sexul va consolida relatia pe care o ai si ca il va tine langa tine persoana de care te-ai indragostit. Sexul poate sa apropie doi oameni dar, in acelasi timp, poate fi doar sex; fara o incarcatura afectiva menita sa lege relatii pe termen lung. Vorbeste cu el/ ea si vezi daca sunteti amandoi pe aceeasi lungime de unda. Daca nu va puteti pune de acord si el sau ea vrea doar o partida si atat; poate ca e mai bine sa astepti. Ce rost ar avea sa te grabesti si sa daruiesti o particica din tine cuiva care nu ar aprecia experienta asa cum ti-ai dori?

Experienta intima reusita

Confortul emotional este deci extrem de important pentru o experienta intima reusita dar asta nu e tot. E bine sa stii ca daca ai ales sa-ti incepi viata sexuala mult prea devreme; risti sa iti pui in pericol sanatatea pe termen lung. Statistica arata ca femeile care isi incep viata intima la varste fragede sunt mult mai predispuse apoi la cancerul de col uterin.

Inca ceva. Nu uita ca in Romania varsta consimtamantului este 15 ani. E varsta la care esti considerat(a) a fi in masura sa-ti asumi responsabilitatea; si sa spui, de bunavoie si nesilit(a) de nimeni, ‘da’ atunci cand vine vorba de sex, daca iti doresti intr-adevar sa faci asta. Este decizia ta si nimeni nu are voie sa te oblige cand, unde si cum sa faci sex.

Cum e  “prima data”?

Prima data e rareori ca-n filme. Chiar daca esti sigura pe sentimentele tale si faci asta pentru ca ti-o doresti cu toata fiinta; s-ar putea ca prima incercare sa nu fie tocmai asa cum visai. S-ar putea sa doara. Nu neaparat foarte tare dar suficient cat sa-ti creeze un disconfort.

Daca esti o fire mai emotiva, incearca sa te relaxezi cat poti de mult; inainte si discuta cu partenerul tau despre folosirea unui lubrifiant. Iti va prinde bine daca esti stresata, pentru ca e posibil ca vaginul sa nu se lubrefieze suficient de bine iar penetrarea sa iti provoace ceva mai multa durere decat in mod obisnuit. Ai insa grija sa alegi un lubrifiant de buna calitate, care sa nu iti dea peste cap pH-ul vaginal.

Prima experienta intima

Prima experienta intima ar trebui sa fie pana la urma o joaca frumoasa intre doua persoane care se bucura impreuna de ceva firesc. Nu incercati sa va impresionati reciproc cu aptitudini si acrobatii erotice care ar putea face totul incomod. Important e sa va simtiti bine, nu sa va dati pe spate unul pe altul (la propriu si la figurat) incercand pozitii dintre cele mai solicitante fizic. Experienta se castiga in timp si odata cu ea va creste si satisfactia. Placerea vine experimentand, pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat.

Pot ramane insarcinata din prima?

Da, poti ramane insarcinata de la prima experienta sexuala. Odata activat ciclul menstrual, exista riscul unei sarcini ori de cate ori faci sex fara a folosi o metoda de contraceptie. Stabileste impreuna cu partenerul tau ce mijloace de contraceptie veti folosi; si nu uitati de protectie oricat ati fi de entuziasmati.

Daca te gandesti sa mergi la medic pentru a vedea ce fel de anticonceptionale poti lua, nu uita ca pilulele te protejeaza de sarcina dar nu si de infectiile intime. Pentru asta, recomandarea noastra este sa folosesti (si) prezervativul. Este singura metoda care te protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala si in acelasi timp previne o sarcina neplanificata.

Desi e bine sa nu se intample, se poate totusi sa “uiti” sau, din comoditate si nerabdare, sa sari peste contraceptie. In acest caz, daca nu iti doresti o sarcina, colacul tau de salvare este ‘pilula de a doua zi’. Se gaseste la orice farmacie si, cu toate ca i se spune “de a doua zi”; o poti lua in decurs de maximum 4-5 zile dar de preferat este sa nu astepti chiar asa mult. Pilula este mult mai eficienta in primele 2-3 zile.

Pilula magica

Daca a trecut mai mult de atat si nu ai avut posibilitatea sa iei pilula magica, cel mai bine este sa faci un test de sarcina pentru a putea lua apoi in timp util cea mai buna decizie pentru tine. Daca nu vrei sa stai ca pe ace si iti doresti sa afli cat mai repede, recomandarea noastra este sa folosesti un test de sarcina Barza Ultrasensibil. Poate depista o sarcina cu 5 zile inainte de intarzierea ciclului menstrual si e foarte usor de utilizat.

Daca vrei sa afli mai multe despre testele de sarcina si ce semne prevestesc o sarcina, iti recomandam sa citesti urmatorul articol: Cat de devreme pot face un test de sarcina?.

Cum ma protejez impotriva infectiilor intime?

Ce trebuie sa stii, pe scurt, despre infectiile intime: infectiile genitale sunt adesea asimptomatice si poti fi purtatoare (sau purtator) perioade lungi de timp fara sa stii si poti totodata sa transmiti infectia mai departe. Mai mult decat atat, netratarea la timp a afectiunilor intime poate avea repercursiuni ireversibile asupra organismului. De aceea, chiar daca persoana alaturi de care vrei sa iti incepi viata sexuala iti inspira incredere, nu iti asuma nici un risc, cu atat mai putin atunci cand abia ai cunoscut persoana respectiva. Foloseste prezervativul! Cercetarile arata ca atunci cand faci sex cu cineva, de fapt faci sex cu toti cei care au fost implicati in relatii sexuale cu acea persoana in ultimii 10 ani si cu toti partenerii intimi ai acelor persoane din ultimii 10 ani.

Daca totusi ai calcat “descult” pe bec, aminteste-ti ca lipsa simptomelor nu e neaparat un semn bun. In plus, descoperite la timp, infectiile genitale se trateaza mult mai usor. Pastreaza controlul asupra sanatatii tale intime si nu lasa o eventuala infectie sa iti provoace un disconfort stanjenitor sau o problema grava de sanatate. Te poti testa acasa folosind testele Veneris. Au un pret accesibil si depisteaza rapid cele mai frecvente afectiuni intime.

Sexul oral e safe?

Raspunsul corect la aceasta intrebare e urmatorul: sexul oral neprotejat nu este safe. Oricat de atent(a) ai fi la igiena ta intima si a partenerului (sau a partenerei tale), asta nu e suficient. Cele mai multe dintre infectiile intime se pot transmite si prin sex oral daca nu folositi prezervativul sau folia pentru sex oral.

Printre surprizele neplacute pe care le poti avea daca faci sex oral neprotejat se numara Chlamydia, Candida, Gonoreea, Sifilisul, Herpesul sau infectia cu virusul uman Papilloma. Foarte important de stiut este si faptul ca te poti infecta atat daca esti in postura persoanei care ofera, precum si daca esti cea (sau cel) care primeste. De asemenea, nu face exceptie nici sexul anal. Daca vrei sa fii bine, protejeaza-te. Iar daca doresti sa afli mai multe informatii despre riscurile pe care le ascunde sexul oral neprotejat, te asteptam pe blog sa citesti articolul Sexul oral – intre placere si risc.

Informeaza-te

In incheiere, ce trebuie sa retii este ca protectia si contraceptia te ajuta sa te bucuri de o viata sexuala placuta; fara griji si riscuri inutile. Daca ai neclaritati sau nu iti este foarte clar ce metode de protectie si contraceptie ti se potrivesc cel mai bine, cere sfatul unui medic ginecolog. Anticonceptionalele luate “dupa ureche” iti pot face mai mult rau decat bine; iar o vizita la un cabinet de specialitate este oricum indicata atunci cand vrei sa iti incepi viata sexuala intr-un mod responsabil. Medicul iti poate oferi cele mai bune sfaturi si solutii in functie de starea ta de sanatate si tinand totodata cont de stilul de viata pe care il ai.

Ai grija de tine. Informeaza-te, protejeaza-te si tine sub control sanatatea ta intima. Testeaza-te acasa!

TESTEAZA-TE