Sanatatea ta – 3 lucruri cu care sa incepi

Sanatatea ta depinde doar de tine! Tendinta naturala a fiecaruia dintre noi este sa evite cabinetul medical chiar si atunci cand incep sa apara simptome ale unor posibile afectiuni. Sarim un pas important – care este preventia, evitam si al doilea pas – care este controlul medical/ testarea si sa apelam direct la tratament.

O atitudine gresita, argumenteaza medicii. Preventia este la fel de importanta ca tratamentul si ea trebuie abordata cu interes. Bolile cu transmitere sexuala si sarcinile nedorite in randul adolescentelor plaseaza Romania in randul tarilor cu cele mai ingrijoratoare statistici.

Este, asadar, imperios necesar sa adoptam o atitudine deschisa asupra preventiei si testarii frecvente.

Care sunt pasii pe care ii poti face in acest sens?

1. Fa-ti timp pentru controalele periodice

Desi ducem o viata agitata, cu un program care adeseori nu ne mai lasa timp pentru noi, este foarte important sa gasesti o portita in care sa-ti programezi controalele periodice la medicul tau. Este important sa stii ca esti bine, ca nu suferi de nicio afectiune si ca iti protejezi in acest fel partenerul si implicit pe tine.

Pentru multi dintre noi, vizita in cabinetul medicului poate fi o experienta stanjenitoare; mai ales atunci cand apelam la acesta pentru o problema de natura sexuala. Cu toate acestea, este necesar sa lasi rusinea deoparte si sa incepi sa privesti mersul periodic la consult ca pe o obisnuita.

Testeaza-te frecvent pentru infectiile cu transmitere sexuala; nu ezita sa pui intrebari daca ai nelamuriri, informeaza-te si adopta o atitudine sanatoasa cu privire la tot ce inseamna preventia sexuala, planning-ul si contraceptia.

O viata sexuala implinita depinde in mare masura de sanatatea celor doi parteneri.

Nu uita: este mai usor sa tratezi o afectiune in stadiile ei incipiente!

2. Alege-ti o metoda de protectie potrivita tie

Pentru cei care se afla intr-o relatie monogama, este mai simplu sa renunte la orice forma de protectie; mai ales atunci cand isi doresc un copil. Trebuie insa sa stii ca nu sunteti feriti complet de riscuri. Oricine are un istoric medical in spate, ba mai mult, este posibil ca partenerul tau sa aiba o infectie de care nu stie si sa o transmita mai departe. Testati-va frecvent si asigurati-va ca sunteti sanatosi inainte sa renuntati la orice forma de protectie.

Pentru cei care se regasesc mai mult in sfera intalnirilor ocazionale, specialistii le recomanda sa adopte metode de protectie suplimentare. Cea mai eficienta este folosirea prezervativului, atat pentru o sarcina nedorita, cat si pentru evitarea bolilor cu transmitere sexuala.

Indiferent de categoria din care faci parte, este important sa ai o viziune proactiva asupra sanatatii tale si sa nu lasi preventia pe plan secund.

3. Aloca un mic buget pentru sanatatea ta

Este mai important sa aloci un buget cat de mic pentru sanatatea ta acum; decat un buget mare mai tarziu. Specialistii recomanda femeilor sa nu incerce sa-si trateze “dupa ureche” afectiunile; ci sa apeleze la un specialist.

De asemenea, se recomanda testarea frecventa pentru a nu ajunge in situatia in care tratamentul unei afectiuni se va dovedi mult prea costisitor.

Totodata, specialistii recomanda sa investesti in lenjerie intima de calitate si in produse de igiena feminina superioare; pentru a te asigura ca ai parte de cea mai buna ingrijire.

Este mult mai eficient sa fim constienti de riscuri si sa incercam sa le diminuezi; decat sa fim nevoiti sa intervenim ulterior pentru a trata o afectiune.

Fii informata, nu amana vizitele la medic si ai grija de corpul tau!

TESTEAZA-TE