Mancarimi in zona intima la femei – Ce afectiuni pot ascunde

Mancarimi, iritatii si roseata sunt inconfortabile indiferent de zona corpului in care se manifesta, dar atunci cand ele apar in zona genitala, ridica o serie de intrebari cu privire la posibilele afectiuni pe care le pot ascunde. Este foarte important ca fiecare dintre noi sa cunoasca exact cauzele acestora, pentru a putea preveni sau trata din timp o posibila infectie.

Ce cauzeaza mancarimile genitale?

Exista o serie de motive pentru aparitia inconfortabilelor mancarimi si iritatii. Iata cateva dintre ele.

Infectiile intime cu posibile …mancarimi

Citeste mai mult > Veneris.ro – Despre infectiile vaginale
Vezi si Testele Veneris pentru depistarea infectiilor intime

Vaginita bacteriana

Vaginita bacteriana este una dintre cele mai comune afectiuni cu care se confrunta orice femeie cel putin o data in viata

Aceasta afectiune este determinata de dezechilibrul florei vaginale. Un vagin sanatos este usor acid, cu un PH cuprins intre 3,8 si 4,5. Aciditatea vaginului ajuta la controlul bacteriilor si ofera o protectie naturala impotriva infectiilor bacteriene si micotice. Modificarile care afecteaza pH-ul acid duc la scaderea numarului de lactobacili vaginali si astfel la cresterea riscului de infectie vaginala. Printre factorii care pot contribui la dezechilibrul florei vaginale se numara variatiile hormonale din timpul ciclului menstrual, igiena intima excesiva sau necorespunzatoare, contactul sexual cu un nou partener, precum si nivelul scazut de estrogen din timpul menopauzei. Pe langa mancarimi si iritatii, simptomele vaginitei bacteriene pot consta si in secretii abundente, cu miros neplacut, de culoare alb-gri sau galbui. Aceasta afectiune se poate manifesta si prin inrosirea si umflarea vulvei. Multe femei resimt disconfort in timpul actului sexual, precum si un miros neplacut accentuat in urma contactului sexual.

Citeste mai mult > Despre vaginita bacteriana
Vezi si Testul Veneris pentru vaginita bacteriana

Candidoza vaginala

Aproximativ 3 din 4 femei se confrunta, cel putin o dată in viata, cu o candidoza vaginala. Aceasta afectiune este determinata de inmultirea excesiva a ciupercii Candida Albicans si apare, de cele mai multe ori, cand imunitatea este scazuta. Printre factorii care favorizeaza dezvoltarea excesivă a ciupercii candida se numara: administrarea de antibiotice, diabetul, consumul excesiv de zahar.

Secretiile in cazul candidozei vaginale sunt anormale, de la cele apoase pana la cele foarte dense si sunt insotite de mancarime si senzatie de arsura si usturime la nivelul zonei intime. In multe cazuri apare si un miros neplacut, iar contactul sexual poate deveni dureros.

Cisteste mai mult > Veneris.ro – Despre candidoza
Vezi si Testul Veneris pentru candidoza

Infectiile cu transmitere sexuala

Trichomonas, chlamydia, herpesul genital sau gonoreea- sunt doar cateva dintre bolile cu transmitere sexuala ce pot cauza mancarimi si iritatii la nivelul zonei intime.

Menopauza

Scaderea productiei de estrogen care apare la orice femeie care intra in perioada menopauzei poate cauza subtierea peretilor vaginali si uscarea acestora. Acest aspect poate conduce la iritatii si mancarimi in zona intima.

Iritanti chimici

O multime de produse de igiena si de ingrijire, precum cremele de dus, sapunurile, detergentii, balsamurile si hartia igienica parfumata pot irita vaginul si vulva, ceea ce ulterior conduce la aparitia mancarimilor si senzatiilor de arsura in zona organelor genitale.

Afectiuni ale pielii

Lichenul scleros este o afectiune dermatica genitala si extragenitala ce determina aparitia unor papule albe, sidefii sau de nuanta portelanului la nivel anogenital. Lichenul scleros afecteaza in special femeile, dar poate aparea si la barbati, mai ales la cei necircumcisi, la nivelul preputului. Lichenul scleros trebuie tratat si monitorizat cu atentie, deoarece poate avea un potential atrofic devastator la nivelul labiilor si a clitorisului.

Cum se trateaza mancarimile vaginale?

In cazul in care mancarimile vaginale persista, iar noi suspectam o posibila afectiune la nivelul zonei intime, este foarte importanta testarea rapida pentru a stabili cauza acestor inconveniente.

Ulterior, un control la un specialist va determina schema de tratament necesara pentru vindecarea afectiunii, in functie de profilul ei.

De obicei, vaginitele se trateaza cu antibiotice, candida cu medicatie antifungica, iar mancarimile cauzate de menopauza pot fi tratate cu cremele cu estrogen.

Ce poti face pentru a preveni si ameliora mancarimile

  • Evita folosirea produselor de ingrijire parfumate
  • Foloseste apa si un sapun fara parfum pentru zonele intime
  • Poarta lenjerie intima din bumbac
  • Evita contactul sexual pana la diminuarea simptomelor
  • Foloseste prezervativul

Daca mancarimile persista, cel mai indicat lucru este sa mergi la un consult. Desi aparent aceste mancarimi sunt doar inconfortabile, ele pot ascunde afectiuni grave care necesita un tratament indelungat si monitorizare pe masura. Mancarimile pot avea o multime de cauze, de la cele mai putin ingrijoratoare la afectiuni mai grave.

TESTEAZA-TE