Infectiile urinare

Ce sunt infectiile urinare?

Infectiile urinare sunt afectiuni cauzate de prezenta diferitilor germeni microbieni, cel mai adesea bacterii si mai rar virusuri sau fungi, la nivelul tractului urinar: de la vezica urinara pana la rinichi. Afectiunile sunt denumite infectiile tractului urinar (ITU).

Cum apar infectiile urinare?

De cele mai multe ori, infectiile urinare sunt cauzate de bacteriile din intestinul gros care patrund in uretra si ajung in tractul urinar, la vezica si rinichi.

Cine este afectat de infectiile tractului urinar?

Oricine, la orice varsta poate avea o ITU. Femeile sunt insa cele mai afectate pentru ca acestea au uretra scurta, ceea ce face mai usoara patrunderea bacteriilor, mai ales in timpul actului sexual. Aproximativ 50% dintre femei vor suferi cel putin o data-n viata din cauza acestei afectiuni.

Si barbatii pot dezvolta o ITU indiferent de varsta, insa frecventa infectiei este mai mare la cei trecuti de 45-50 de ani, din cauza afectiunilor prostatei.

Care sunt simptomele infectiilor urinare?

– simti durere sau arsuri in timpul urinarii;
– apare nevoia de a urina frecvent;
– urina ta poate deveni tulbure si cu un miros neplacut .

Daca este afectata partea superioara a tractului urinar, adica rinichii, pot aparea, pe langa simptomele mentionate mai sus si dureri in lombare, frisoane, febra, greata si varsaturi.

Sunt trei tipuri de infectii urinare

Uretrita

Infectie cu transmitere sexuala, se manifesta printr-o inflamatie la nivelul uretrei. Printre simptome se numara: durere si usturime in timpul urinarii, posibil secretie uretrala, disconfort in timpul actului sexual, ejaculare dureroasa etc.

Cistita

Cea mai frecventa forma de infectie urinara, este o inflamatie a vezicii urinare. Simptomele cistitiei sunt urinari frecvente si dureroase, senzatie de presiune la nivelul abdomenului inferior si mirosul neplacut al urinei.

Pielonefrita

Cel mai adesea o complicatie a infectiei urinare joase, afecteaza rinichii, fiind cauzata de diferite bacterii. Varsaturile, febra si frisoanele, precum si durerile lombare sunt simptome specifice acesteia.

Simptome

– Nevoia de a urina des;
– Dureri si discomfort in timpul urinarii;
– Dureri in zona inferioara a bazinetului;
– Dureri lombare;
– Miros neplacut al urinei;

Tratament

Infectiile urinare sunt tratate cel mai adesea cu diferite antibiotice si diferite suplimente alimentare pe baza de merisor. Imediat ce incepi sa iei medicamentele, simptomele vor disparea si te vei simti mai bine.

Cu toate acestea, tratamentul trebuie tinut pe intreaga perioada recomandata de medic sau farmacist. Bacteriile nu sunt eliminiate atat de usor si boala poate recidiva.

Atentie! Femeile insarcinate trebuie sa-si monitorizeze urina pentru a depista din timp infectiile urinare. Daca infectia ajunge la rinichi, exista riscuri pentru fat.

Cum afli daca ai o infectie urinara?

Rapid si simplu, cu ajutorul Testului Veneris de infectii urinare poti depista infectia tractului urinar inferior si superior.

Cum functioneaza testul pentru infectiile urinare?

Sunt masurati clar patru parametri semnificativi din urina: leucocite, nitriti, proteine şi sange.

Daca rezultatul testului pentru infectiile urinare este pozitiv, pentru oricare dintre parametri, trebuie sa faci si cel de-al doilea test din cutie, pentru confirmare, dupa care mergi la medic pentru tratament.