Cred ca am o infectie intima. Cum procedez?

Infectiile genitale pot avea cauze diverse, unele chiar neasteptate (infectie intima). De la o viata sexuala inceputa timpuriu, la experiente sexuale cu parteneri multipli, sex neprotejat; antibiotice luate gresit, tratamente pe baza de hormoni care pot afecta imunitatea; dar si neglijarea igienei intime sau un stil de viata nesanatos – toate acestea pot duce la contractarea unei infectii intime sau pot favoriza dezvoltarea unei astfel de infectii.

Prin urmare, orice banuiala privind o eventuala infectie, insotita sau nu de simptome, este bine sa fie tratata cu toata atentia; pentru a preveni consecintele nefaste asupra starii generale de sanatate. Mai ales ca oricine se poate confrunta cu o afectiune intima cel putin o data in viata, iar 1 din 4 tineri din Romania sufera deja de o infectie cu transmitere sexuala.

Ce pasi trebuie sa urmez daca banuiesc o infectie intima?

Primul pas pe care trebuie sa-l faca o persoana care banuieste ca se confrunta ca o infectie intima este sa se testeze. Doar asa poate sti sigur daca a contractat sau a dezvoltat intr-adevar o infectie genitala si care este aceasta. Pentru ca simptomele sunt uneori asemanatoare; iar afectiunile intime pot fi usor confundate. Iar acest lucru nu este de dorit; intrucat depistarea precisa a infectiei este importanta pentru tratarea in mod corespunzator.

Fiecare infectie intima (vaginita bacteriana, tricomoniaza, candidoza, infectie urinara); necesita un tratament adecvat, specific tipului respectiv de infectie.

De asemenea, daca motivul pentru care o persoana de sex feminin banuieste o infectie genitala este un act sexual neprotejat; recomandarea este sa faca totodata si un test de sarcina. Va sti astfel din timp daca rezultatul este pozitiv si va putea lua cele mai bune decizii pentru viata si sanatatea sa; precum si pentru sanatatea copilului, daca doreste sa pastreze sarcina.

Testare infectie intima

Pasul 2 presupune testarea partenerului sau a partenerei. Trebuie tinut cont, insa, de faptul ca o infectie intima nu este neaparat consecinta unui episod de infidelitate.

De exemplu, partenerul poate fi purtatorul al unei infectii contractate intr-o relatie anterioara, mai veche. Foarte multe persoane sunt asimptomatice cand vine vorba de infectii genitale, iar in unele cazuri infectiile nu genereaza simptome decat dupa cateva luni de la infectare. In plus, asa cum a fost mentionat deja, infectiile intime pot avea cauze multiple si se pot dezvolta inclusiv pe fondul unei imunitati scazute sau al unui dezechilibru al florei vaginale.

Testarea partenerului este, insa, deosebit de importanta deoarece, in cazul depistarii unei infectii, ambii parteneri trebuie sa urmeze tratamentul pentru a preveni reinfectarea. Totodata, pentru ca relatia sa se desfasoare armonios, momentele intime si increderea reciproca sunt necesare si ajuta in acelasi timp la consolidarea relatiei. Cu cat mai repede tratata infectia la amandoi, cu atat mai bine pentru viata de cuplu.

Pasul 3 implica tratarea infectiei cu ajutorul tratamentului corespunzator afectiunii intime depistate. Este recomandat ca fiecare persoana care se confrunta cu o infectie genitala sa mearga la un medic specialist pentru a beneficia de sfaturi avizate si de cea mai potrivita recomandare privind tratamentul pe care trebuie sa-l urmeze.

Ce se intampla daca nu tratez la timp o infectie intima?

Amanarea tratamentului poate pune in pericol sanatatea, in unele cazuri iremediabil. Afectiunile intime care nu sunt tratate corect si la timp pot avea repercusiuni ireversibile asupra organismului, complicatiile fiind dintre cele mai grave: infertilitate, insuficienta renala pe parcursul intregii vieti, boala inflamatorie pelvina sau o sarcina cu probleme (sarcina prematura, avort spontan).

In plus, infectiile care nu sunt tratate cat mai devreme se dezvolta mai mult, devin mai puternice si sunt apoi mai greu de tratat. Amanarea nu face decat sa complice lucrurile, sa prelungeasca disconfortul si sa agraveze impactul asupra starii de sanatate.

Dar asta nu e tot. Pentru ca o infectie intima poate afecta serios imunitatea; organismul va deveni astfel vulnerabil si in fata altor infectii. De exemplu, infectii ale tractului urinar. Si cu siguranta nimeni nu isi doreste o infectie in plus atunci cand se confrunta deja cu o afectiune intima. Nu trebuie omis nici faptul ca unele infectii; precum cele cu Candida, ar putea sa revina daca tratamentul a fost inceput la timp. In astfel de cazuri, infectia se dezvolta suficient de mult incat sa nu mai poata fi eliminata complet. Tratamentul tardiv isi pierde deci din eficacitate.

Sanatatea intima depinde de tine

Cu cat sunt depistate mai devreme, cu atat afectiunile intime se trateaza mai usor si mai rapid. Fie ca este vorba despre o infectie cu Gardnerella Vaginalis, Candida Albicans, Trichomonas Vaginalis sau o infectie urinara; toate pot fi depistate repede, comod si discret, fara a fi nevoie ca o persoana sa astepte primele semne; simptome care ar putea sa nu apara deloc.

Indiferent care este infectia banuita, poate fi depistata cu ajutorul unui Test Veneris 3 in 1 sau utilizand un Test Veneris pentru infectii urinare.

Testele sunt unisex, astfel ca pot fi folosite atat de femei, cat si de barbati simplu de utilizat si pot fi facute acasa, avand o precizie similara testelor de laborator. Se gasesc usor in peste 1000 de farmacii din intreaga tara si pot fi comandate inclusiv online, direct de pe site-ul Veneris.

TESTEAZA-TE