Igiena intimă corectă la femei

Suntem femei şi este foarte important să fim mereu curate și proaspete, chiar şi în zona intimă. Igiena intimă este extrem de importantă, iar dușul nu trebuie să lipsească din rutina noastră zilnică. Igiena în zona intimă necesită o atenție deosebită pentru că este un loc foarte sensibil. Este important să fim mereu informate și să folosim produse corespunzătoare pentru păstrarea echilibrului vaginal. Evident, excesele nu sunt bune nici în cazul igienei intime.

O igienă bună este cheia pentru sănătatea intimă.

Cu toate acestea, femeile simt deseori nevoia să-și spele zona intimă folosind geluri de duș foarte parfumate. Săpunurile dure pot perturba echilibrul florei vaginale. De fapt, vaginul este conceput pentru a se menține curat cu ajutorul secrețiilor naturale, astfel încât o sănătate intimă bună nu necesită produse puternice pentru a-l menține curat.

De unde știi că îți îngrijești corect zona intimă?

Un vagin sănătos nu ar trebui să miroasă deranjant, însă este important să aibă un miros natural, specific, ceea ce confirmă prezența bacteriilor ”bune” în zonă și că echilibrul vaginal este normal.

Flora vaginală.

Flora vaginală reprezintă multitudinea microorganismelor care trăiesc în zona vaginului. Aceasta este dominată în mod obișnuit de diferite specii de lactobacili care contribuie la menținerea sănătății vaginului. Lactobacilii acidifiază și protejează împotriva infecțiilor și împiedică dezvoltarea bacteriilor saprofite, a microorganismelor precum și a bacteriilor sau fungilor (Escherichia coli, Streptococi, unele bacterii anaerobe).

Compoziția florei vaginale se poate schimba în funcție de anumiți factori: în funcție de vârstă, de activitatea sexuală, nașteri, menopauză, de infecții vaginale. De asemenea, atunci când luăm antibiotice, schimbăm partenerul sexual, igiena personală a partenerului este deficitară, exagerăm cu irigarea vaginală, suntem foarte stresate sau suferim de diabet zaharat, apărarea locală se poate reduce, echilibrul vaginal poate fi perturbat și se instalează infecții.

Lucruri interesante despre vagin .

Echilibrul pH-ului unui vagin sănătos este de aproximativ 4,5, același cu vinul, roșiile și berea?

Vaginul este capabil să-și producă propriile fluide speciale pentru a spăla bacteriile, celulele moarte, etc.

Vagin în limba latină înseamnă „teacă” sau „suport de sabie”. Un pic de latină nu strică pe ziua de azi, nu-i așa? ?

Cum vă puteți menține vaginul sănătos și fericit. 

  • În igiena zilnică utilizați apă caldă/ săpunuri simple sau pe bază de bicarbonat de sodiu, neparfumate pentru a spăla ușor zona din jurul vaginului (vulva) în fiecare zi.
  • Evitați dușurile vaginale, deoarece acestea pot fi foarte perturbatoare.
  • Nu folosiți produse feminine parfumate sau hârtie igienică/șervețele umede de orice fel. Puteți opta pentru șervețele intime pe bază de bicarbonat de sodiu de la Barza, singurul produs din piață de acest fel.
  • Luați zilnic un probiotic. Este recomandat să căutați unul care să conțină tulpini de bacterii cărora le place să trăiască în vagin. De asemenea, pot fi foarte utile și produse naturale cum sunt ovulele împotriva infecțiilor intime.
  • Practicați sexul în siguranță și folosiți protecție. Urinați imediat după aceea și spălați vaginul ușor cu apă și săpun neparfumat cât mai curând posibil.
  • Evitați îmbrăcămintea strânsă și țesăturile sintetice pe piele.
  • Limitaţi utilizarea de absorbante zilnice, întrucât creează un mediu cald-umed ideal pentru dezvoltarea germenilor.
  • Schimbați des absorbantele/tampoanele în perioada de menstruație.
  • Folosiți un prosop personal, nu al întregii familiei.
  • Bucurați-vă de o dietă variată cu alimente proaspete, inclusiv fructe și legume proaspete. Fiți atente la aportul de zahăr, deoarece acest lucru va alimenta tipul greșit de bacterii din corpul dumneavoastră.

Șerveţelele intime cu soluţie de bicarbonat de sodiu sunt concepute după rețeta recomandată de medicii ginecologi și testate dermatologic, pentru a le putea folosi de câte ori ai nevoie.

În cazul în care suspectați dezechilibre vaginale sau boli cu transmitere sexuală, puteți găsi o întreagă gamă de teste rapide care vă ajută să vă testați acasă, în intimitatea căminului. Rezultatele sunt gata în doar câteva minute și au o acuratețe foarte mare, la fel ca cea a rezultatelor de laborator. Rezultatele care indică probleme trebuie să vă conducă către medic care vă va prescrie tratamentul corespunzător.

TESTEAZA-TE