HIV

Ce este HIV-ul?

Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un virus grav, care distruge sistemul imunitar, toate persoanele infectate devenind predispuse la infectii ocazionale si complicatii severe. HIV este cel care declanseaza Sindromul Imunodeficientei Dobandite sau SIDA. Pe masura ce sistemul imunitar incepe sa slabeasca, globulele albe devin incapabile sa opuna rezistenta impotriva bolilor si sa lupte impotriva germenilor, pe care in mod normal i-ar fi neutralizat rapid sistemul imunitar. Din acest motiv, germenii raman in organism si se inmultesc.

Cum este transmisa aceasta infectie?

Virusul se transmite pe cale sexuala (fiind catalogat ca infectie cu transmitere sexuala), de la mama la fat si prin transfuzii de sange.

HIV este printre putinele virusuri care se transmit destul de dificil, neputand supravietui in afara organismului. Nu poate fi contactat prin aer, stranut, tuse, fiind dependent de lichide si caldura.

Cine este afectat de HIV?

Oricine poate fi infectat, nu conteaza sexul sau varsta pe care o are.

Care sunt simptomele HIV?

Infectia cu virusul HIV este extraordinar de problematica deoarece principalele manifestari ale bolii nu se simt imediat comparativ cu celelalte infectii cu transmitere sexuala, ci dupa o perioada de timp cuprinsa intre 5 si 15 ani.
Simptomele infectiei cu HIV sunt asemanatoare cu cele ale unei gripe obisnuite: febra, dureri de cap, eruptii pe piele, curgerea nasului sau dureri de cap frecvente. Aceste simptome dispar dupa cateva saptamani si, chiar daca virusul este inactiv, el ramane prezent si transmisibil pe cale sexuala. In aceasta perioada, virusul se poate depista prin analizele sangelui si ale lichidului cefalorahidian.

Dupa anumite perioade de timp, diferite de la o persoana la alta, virusul se reactiveaza, incepe sa se multiplice din nou si apare SIDA, precum si primele simptome clare ale infectiei:
– afte bucale: aparitia la nivelul limbii a unor pete albicioase;
– leucoplazia: aparitia de-a lungul limbii, a fetei interne a obrajilor si mucoasa bucala a unor pete albe sau de culoare gri. In acest stadiu, sistemul imunitar incepe lupta impotriva infectiei.
Cand sistemul imunitar incepe sa cedeze, organismul devine expus in fata unor infectii precum pneumonia, tuberculoza, meningita sau encefalita, inflamatii care pot cauza probleme mentale, inclusiv dementa. Tot acum, pot aparea si tulburari de vedere, probleme digestive si rani cu sangerari continue.
Dupa cateva saptamani sau luni, organismul este coplesit de complexitatea afectiunilor, iar pacientul intra in ultimele faze ale bolii, cand, din nefericire, poate aparea decesul.

Primele simptome clare ale infectiei:

– afte bucale: aparitia la nivelul limbii a unor pete albicioase;
– leucoplazia: aparitia de-a lungul limbii, a fetei interne a obrajilor si mucoasa bucala a unor pete albe sau de culoare gri. In acest stadiu, sistemul imunitar incepe lupta impotriva infectiei.

Cum previi infectia?

Infectia cu HIV poate fi prevenita prin protejarea cu prezervativ in timpul actului sexual. In plus, trebuie sa ramanem alerti atunci cand suntem in situatiile in care trebuie sa facem o injectie sau o transfuzie de sange, desi echipamentul medical steril, de unica folosinta, a eliminat mult din probabilitatea infectarii cu orice fel de boala.

Exista cazuri fericite, in care gravida purtatoare de HIV nu transmite virusul copilului, daca ramane sub indrumarea atenta a medicului pe tot parcursul sarcinii si la nastere, care trebuie sa fie facuta doar prin cezariana.

Care este tratamentul?

Din pacate, in acest moment, nu se cunoaste un tratament care sa vindece complet omul de virusul HIV. Nu au fost gasite nici solutii de imunizare, care sa impiedice evolutia si raspandirea virusului in organism. In ciuda eforturilor sustinute si a cercetarilor continue, progresele sunt lente.

Medicii au inregistrat insa imbunatatiri in capacitatea de tratare a unor boli cauzate de virusul HIV, iar rata de mortalitate imediata este in scadere.

TESTEAZA-TE