Gonoreea

Ce este Gonoreea?

Boala infecto-contagioasa numita gonoree, catalogata drept boala cu transmitere sexuala, cunoscuta popular sub numele de: „sculament” sau blenoragie. Este transmisibila sexual, prin contact vaginal, oral sau anal.

Gonoreea este un patogen specific omului, care a dezvoltat mecanisme de rezistenta la atacurile sistemului imunitar ale organismului gazda. Infertilitatea si cresterea riscului de infectare cu HIV sunt cele mai grave probleme pe care le poate cauza persoanelor infectate. Manifestarile sunt diferite la femei si barbati.

Cum se transmite aceasta infectie?

Este o infectie generata de Neisseria gonorrhoeae, transmisibila de la un partener sexual infectat la altul. De asemenea, infectia se poate transmite de la mama la fat in timpul nasterii, de aceea se recomanda testerea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala inainte de a ramâne insarcinata.

Este posibil sa contactezi gonoree daca:
– ai contact sexual, vaginal, oral sau anal, neprotejat de prezervativ;
– parteneri sexuali multipli;
– iti incepi viata sexuala inaintea vârstei de 16-17 ani, când informatiile despre sanatatea sexuala sunt insuficiente sau deseori neluate in seama.

Cine este afectat de Gonoree?

Conform statisticilor oficiale publicate de Centers for Disease Control and Prevention, tinerii intre 15 si 24 de ani sunt cei mai afectati de infectiile cu gonoree. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sunt inregistrate anual 60-70 de milioane de noi cazuri de infectare.

Care sunt simptomele?

Perioada de incubatie a Gonoreei, adica timpul trecut de la infectare si pâna la aparitia primelor simptome, este cuprinsa intre 3 si 21 de zile. Unele persoane nu prezinta simptome pâna când nu dezvolta complicatii grave.

Simptomele la femei pot fi:

– usturime la urinare;
– durere la urinare;
– secretii vaginale purulente, de culoare alb-galbuie;
– durere in timpul actului sexual.

Simptomele barbatilor pot fi:

– secretii ale penisului de culoare alb-galbuie;
– durere la urinare;
– usturime la urinare;
– dureri abdominale.

Cum previi infectia cu gonoree?

Gonoreea, ca toate bolile cu transmitere sexuala, poate fi prevenita prin folosirea prezervativului.

Care este tratamentul pentru gonoree?

Desi poate avea complicatii grave, gonoreea poate fi vindecata prin administrarea de antibiotice. Complicatiile grave cauzate de infectia gonococica nu pot fi vindecate doar prin tratamentul cu antibiotic. Este recomandata retestarea dupa 5-6 luni de la terminarea tratamentului pentru a verifica daca infectia a fost eliminata complet. Fiind o boala cu transmitere sexuala, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri, precum si, daca este cazul, de partenerii din utimele 60-90 de zile.

Netratarea la timp poate duce la complicatii grave. Infectia poate fi transmisa de la mama la fat, iar copiii pot suferi de infectia globilor oculari sau le pot fi afectate ireversibil organele de reproducere, devenind infertili. Înainte de sarcina, se recomanda testarea ambilor parteneri pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala.

Adultii pot dezvolta afectiuni ale articulatiilor. Netratata poate duce la infertilitate, iar femeile insarcinate pot suferi o sarcina ectopica (in rare cazuri poate duce la decesul mamei).

TESTEAZA-TE