Cum vorbim despre sex cu partenerul nostru?

Comunicarea este cheia oricarei relatii de lunga durata, mai ales cand vine vorba despre sex. Partenerii trebuie sa invete sa-si exprime doleantele sexuale, preferintele si nevoile in parcursul relatiei, pentru a asigura bunul mers al acesteia.

Indivizii se schimba, cresc, isi schimba preferintele si dorintele. Asadar, comunicarea in cuplu este esentiala pentru ca cei doi sa fie pe aceeasi lungime de unda. Pot aparea insa situatii in care cuplul se afla in impas din punct de vedere sexual. Natura delicata a subiectului ingreuneaza, ceea ce in final poate genera un conflict.

Cum ar trebui sa decurga discutia cu partenerul despre problemele intime?

1. Mentioneaza-i partenerului tau ca ai vrea sa aveti o discutie despre sex

Specialistii in terapie de cuplu sunt de acord ca este necesara informarea partenerului in prealabil deschiderii oricarei discutii despre sex. Acordati-va timp reciproc, astfel incat fiecare dintre voi sa isi adune gandurile si sa plece in discutie dintr-un punct confortabil. Multora dintre noi ne este foarte dificil sa verbalizam dorintele si nevoile noastre, cu atat mai mult cand suntem luati pe nepregatite. Acorda timp!

2. Stabiliti impreuna un moment potrivit pentru a initia o discutie

Este foarte important sa porniti discutia despre sex atunci cand amandoi aveti timp, sunteti dispusi sa faceti asta si nu aveti distractii in jur, care sa va deturneze atentia. Nu incepeti o discutie fara sa va asigurati ca nu veti fi intrerupti, pentru a nu cadea in capcana informatiilor transmise pe jumatate si receptate pe sfert.

Tips and tricks: cautati sa faceti din aceasta discutie un moment amuzant, nu unul tensionat!

3. Exprima-ti dorintele

Asa cum am mentionat mai devreme, este foarte important fiecare sa cunoasca dorintele si asteptarile partenerului, de aceea trebuie ca amandoi sa fiti deschisi si sa exprimati clar nevoile voastre, fara ocolisuri. Stabileste un ton personal al discutiei si incepe propozitiile cu “Eu imi doresc…” si “Eu as vrea…”.

4. Nu adopta o atitudine defensiva

Pe cat de important este sa-ti exprimi trairile, pe atat de important este sa le asculti pe cele ale partenerului tau. Fii deschis/s si accepta ca, de obicei, problemele au mai multe fatete si mai mult de un vinovat. Este o situatie rara si particulara ca o problema de natura sexuala sa apara doar din vina unui singur partener. Accepta asadar partea ta de vina si incercati impreuna sa gasiti o rezolvare. Evita sa cauti scuze si incearca sa pastrezi o atitudine optimista. Functioneaza!

5. Abordati un singur subiect: sexul!

Este foarte usor sa transformati o discutie despre sex intr-o cearta de toata frumusetea. Fiecare dintre voi se va simti tentat sa aduca in discutie probleme emotionale vechi din relatia voastra si sa deturneze astfel dinamica discutiei. Vorbiti doar despre problemele de natura intima, nu va faceti reprosuri, nici nu reaprindeti certuri vechi.

6. Vorbiti mai des despre sex

Daca discutiile despre sex sunt ocurente rare in relatia voastra, este posibil sa va confruntati cu o problema de comunicare. De asemenea, daca in mod normal evitati foarte mult subiectul, va fi mult mai dificil si mai ciudat sa purtati o astfel de conversatie atunci cand va hotarati s-o faceti.

Sa te bucuri de propria ta sexualitate si sa accepti ca esti o fiinta sexuala cu dorinte si nevoi poate fi uneori un proces destul de dificil de acceptat, cu multe intrebari si multe nelamuriri. O persoana informata este o persoana puternica, iar una care isi exprima dorintele si impartaseste cu partenerul ei aspecte ce privesc acest subiect va fi mai impacata si mai fericita, cu o viata sexuala implinita.

Nu ezita sa aduci in discutie tot ce iti trece prin cap si incurajeaza-ti si partenerul sa faca acelasi lucru. Chiar daca vor aparea anumite conflicte la un moment dat, veti reusi sa treceti mai usor peste ele. Amanarea si reprimarea anumitor sentimente si trairi nu este o atitudine sanatoasa, iar efectele negative nu vor intarzia sa apara. Fiti deschisi unul cu celalalt si bucurati-va impreuna de voi si de sentimentele voastre.

TESTEAZA-TE