Chlamydia

Ce este Chlamydia trachomatis?

Chlamydia trachomatis este o bacterie care provoaca boala numita chlamidioza. Desi este o infectie cu transmitere sexuala care poate determina complicatii grave, in jur de 50% dintre barbati si 75% dintre femei nu prezinta simptome.

Cum se transmite aceasta infectie?

Chlamydia este o infectie cu transmitere sexuala, de la un partener infectat la altul, prin contact vaginal, anal sau oral. De asemenea, infectia se poate transmite de la mama la fat in timpul nasterii, de aceea se recomanda testarea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala inainte de a ramane insarcinata. Desi, de foarte multe ori nu prezinta simptome, infectia poate fi prezenta in organism si transmisa partenerilor, in lipsa unui tratament.

Cine este afectat de Chlamydia?

Chlamydia Trachomatis afecteaza in general populatia tanara, sub 30 de ani, indiferent de sex.

Care sunt simptomele?

In foarte multe cazuri, simptomele nu exista. Perioada de incubatie, adica timpul trecut din momentul infectarii si aparitia primelor simptome, poate fi de ordinul zilelor pana la cateva luni. In general, infectia prezinta simptome dupa 2-3 saptamani de la infectare.
Simptomele la femei pot fi:
– usturime;
– mancarime;
– dureri la urinare;
– urina tulbure;
– secretii vaginale anormale;
– sangerari menstruale neregulate;
– dureri abdominale;
– febra si oboseala.
Simptomele barbatilor pot fi:
– usturime in timpul urinarii;
– urina tulbure;
– secretii apoase la nivelul penisului;
– disurie sau senzatie neplacuta in timpul urinatului (adesea, acesta este primul simptom);
– cruste pe capul penisului.
Fiind o boala cu transmitere sexuala asimptomatica, chlamidioza poate fi purtata in organism perioade lungi de timp, fara sa deranjeze. Chiar daca vor aparea mici simptome suportabile, jena, lipsa informatiilor sau timpul, vor determina pacientul sa treaca cu vederea ce simte. Dar complicatiile care apar ulterior pot fi severe, necesitand chiar o prezenta la medicul de urgenta.

Simptome/complicatii severe la femei:

– durere severa, cu debut brusc, in zona inferioara a abdomenului;
– secretii vaginale anormale;
– durere in zona inferioara a abdomenului, asociata cu sangerari vaginale si febra
– cresterea frecventei urinarilor
– durere si usturime la urinare.

Simptome/complicatii severe la barbati:

– secretii la nivelul penisului
– febra
– urinari dese
– durere, umflare sau sensibilitate la nivelul scrotului
– durere si usturime la urinare;

Cum previi infectia?

Cu ajutorul prezervativului, desigur. Protectia este foarte importanta in cazul unor parteneri sexuali noi sau care sunt deja infectati.

Cum afli daca ai Chlamydia?

O metoda simpla de diagnosticare sunt Testele Veneris – singura gama completa din Romania de depistare a infectiilor cu transmitere sexuala. Pentru aceasta infectie, poti folosi Testul rapid pentru Chlamydia.

Cum functioneaza testul?

Acest test este doar pentru femei si foloseste probe din profunzimea vaginului. Le poti recolta usor cu ajutorul kitului pe care il vei gasi in cutie. Rezultatul il vei afla in cateva minute. Are o precizie de 98,3%. In cazul in care este pozitiv, partenerul tau va trebui sa se testeze, de asemenea.

Care este tratamentul?

Infectia cu Chlamydia poate fi vindecata prin administrarea de antibiotice. Este recomandata retestarea dupa 3 luni de la terminarea tratamentului pentru a vedea daca infectia a fost eliminata complet. Este foarte importanta evitarea contactelor sexuale in timpul efectuarii tratamentului si timp de 7-10 zile dupa finalizarea acestuia.

Fiind o boala cu transmitere sexula, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri, precum si, daca este cazul, de partenerii din utimele 60-90 de zile.

Pentru ca infectia se poate transmite si de la mama la fat in timpul nasterii, este recomandata testerea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala inainte de a ramane insarcinata. Fatul dobandeste infectia la nivelul ochilor, rectului si gatului. Intre 30 si 40% dintre nou-nascutii infectati dezvolta complicatii, cum ar fi conjunctivita sau pneumonie.

Netratata, boala poate duce chiar la sterilitate.