Ce trebuie sa fac dacă am Candida albicans?

Ce este Candida?
Candidoza este o infecție fungică cauzată de o ciupercă numită Candida. Unele specii de Candida pot provoca infecții la oameni, iar cea mai frecventă este Candida albicans. Candida trăiește în mod normal pe piele și în interiorul corpului, în locuri precum: gura, gâtul, intestinul și vaginul, fără a provoca probleme. Atunci când sistemul nostru imunitar nu tine mereu sub control dezvoltarea excesiva a acesteia, apar neplăcutele simptome.
Infecția cu Candida albicans este cunoscută și sub denumirea de candidoză, candidoză vulvo-vaginală, vaginită candidozică sau infecție vaginală.
Ce anume poate provoca Candida?
- antibioticele, care scad cantitatea de Lactobacillus („bacterii bune”) din vagin
- sarcina
- diabetul necontrolat
- sistemul imunitar slab
- obiceiurile alimentare nesănătoase, inclusiv o mulțime de alimente cu zahăr
- dezechilibrul hormonal în apropierea ciclului menstrual
- stresul & lipsa de somn
Care sunt simptomele infectării cu Candida la femei?
- mâncărime vaginală;
- modificarea secrețiilor vaginale. Acestea devin mai abundente, de o culoare gălbuie, cu aspect brânzos și de o consistență crescută;
- umflarea și înroșirea în jurul vaginului;
- arsuri în timpul urinării sau sexului;
- durere în timpul sexului.
Bărbații se pot infecta cu Candida?
Da, și bărbații pot face infecții cu candida, care pot duce la o afecțiune cunoscută sub numele de balanită – inflamația capului penisului.
Infecțiile cu candida la bărbați sunt frecvente, deoarece ciuperca care provoacă infecții cu candida este prezentă în mod normal pe piele, în special pe pielea umedă. Când un factor care contribuie – cum ar fi relațiile sexuale cu un partener care are deja o infecție vaginală cu Candida – provoacă o creștere excesivă și la bărbat, poate rezulta o infecție.
Care sunt simptomele infectării cu Candida la bărbați?
Balanita este mai frecventă la bărbații necircumciși. Semnele și simptomele balanitei pot include:
Piele umedă pe penis, posibil cu zone cu depuneri groase, albe, care se colectează în pliurile pielii
disconfort la urinare și în timpul actului sexual precum și:
- inflamație;
- senzație de arsură și mâncărime;
- scurgeri cu miros specific;
- zona afectată capătă o culoare roșiatică;
- pe penis pot apărea mici leziuni albicioase sau roșii.
Cum se pune un diagnostic corect?
Infecțiile candidozice sunt ușor de diagnosticat. Este recomandat să mergeți la un control medical. Medicul vă va întreba despre istoricul medical și dacă ați avut infecții vaginale înainte, inclusiv cu Candida. Următorul pas este un examen pelvian. Medicul vă va examina pereții vaginali și colul uterin. De asemenea, va examina zona înconjurătoare pentru semne externe de infecție. În funcție de ceea ce vede medicul, următorul pas poate fi colectarea de probe pentru laborator pentru examinare.
Mai există și altă variantă de testare?
O altă variantă de testare este cu ajutorul Testului rapid Veneris pentru Candida Albicans. Testul se poate efectua acasă, în intimitatea căminului și oferă un diagnostic rapid pentru candidoză, prin depistarea în urină a ciupercii Candida Albicans, a cărei dezvoltare excesivă cauzează infecția. Testul se efectuează prin prelevare de urină, rezultatul este gata în 15 minute și are o precizie de 98,4%, aceeași precizie ca a analizelor de laborator.
Ce fac în cazul unui rezultat pozitiv?
În cazul în care alegeți să vă testați acasă cu ajutorul testului Veneris, iar rezultatul este pozitiv, vă recomandam să faceți o programare la un medic pentru consultație. Medicul vă va oferi informații și sugestii detaliate precum și tratamentul corespunzător. De asemenea, vă recomandăm să vă testați și să vă tratați împreună cu partenerul deoarece puțini bărbați prezintă simptome dar vă poate reinfecta.
Ce tratament pentru Candida mi se poate prescrie?
Tratamentul va fi prescris în funcție de cât de severă este contaminarea și de recurența infecțiilor:
- terapie de scurtă durată– tratament local cu ovule, creme, unguente, timp de 3-7 zile;
- medicație orală în doze unice sau multiple;
- medicație orală administrată concomitent cu folosirea unguentelor, timp de 3-7 zile;
- terapie pe termen lung,în cazul infecțiilor severe și recurente, medicație antifungică timp de 14 zile, după care o dată pe săptămână, timp de 6 luni.
Ce pot face să previn infectarea pe viitor?
În general, puteți preveni majoritatea infecțiilor cu Candida, menținându-vă pielea curată și uscată, folosind săpunuri speciale pentru spălarea intimă, purtând lenjerie intimă din bumbac, nu foarte strâmtă, folosind antibiotice numai așa cum vă recomandă medicul și urmând un stil de viață sănătos, inclusiv o nutriție adecvată.
De asemenea, pentru prevenirea reapariției candidozei și păstrarea igienei intime la cote maxime, vă recomandăm folosirea șervețelelor intime Barza cu bicarbonat de sodiu. Sunt singurele șervețele intime din România cu soluție de bicarbonat de sodiu, un ingredient miraculos și recomandat pentru a asigura o igienă intimă corespunzătoare și care luptă cu Candida precum și cu alte infecții fungice.
Surse de informare: