Candidoza

Ce este Candida albicans?

Candida albicans este o ciuperca responsabila de candidoza, ce traieste aproape peste tot, chiar si in corpul nostru. Iar sistemul imunitar nu tine mereu sub control dezvoltarea excesiva a acesteia.

Infectia cu Candida albicans este cunoscuta si sub denumirea de candidoza, candidoza vulvo-vaginala, vaginita candidozica sau infectie vaginala.

Cum apare aceasta infectie?

Cea mai frecventa situatie in care te poti infecta cu Candida albicans este cand sistemul imunitar este slabit. In perioada administrarii unui tratament cu antibiotice, pentru o infectie mai puternica, flora saprofita, cea care mentine echilibrul ciupercii in organism, este distrusa si astfel este permisa dezvoltarea in exces a ciupercii, ceea ce duce la aparitia infectiei.
Alti factori care pot influenta aparitia afectiunii:
– terapia costicosteroida;
– sarcina si modificarea nivelurilor hormonale care vin odata cu ea;
– contraceptivele orale;
– tulburari ale sistemului imunitar;
– tulburari endocrine sau tiroidiene.

Cine este afectat de Candidoza?

Atat femeile, cat si barbatii. Femeile sunt cele mai afectate, 75% dintre ele dezvoltand o infectie vaginala cu candidoza cel putin o data in viata*. Candidoza vulvovaginala este cauzata de o dezvoltare excesiva a ciupercii Candida albicans.

Care sunt simptomele?

Semnele infectiilor vaginale sunt asemanatoare, iar cea mai buna varianta pentru a face diferenta intre aceste patologii este testarea urinei sau a secretiilor vaginale. Cea mai frecventa infectie cu Candida albicans este vaginala. Aceasta ciuperca poate fi intalnita si in cavitatea bucala, in faldurile pielii si in zona scutecului la sugari.

De multe ori, disconfortul creat de candidoza este subtil, poate chiar asimptomatic, de aceea trebuie acordata o atentie sporita oricaror modificari manifestate in zona genitala. Vaginitele, netratate la timp, pot provoca rani pe colul uterin, sarcini premature precum si alte complicatii.

Simptomele la femei sunt:

– durere si/sau disconfort in timpul actului sexual;
– modificarea secretiilor vaginale. Acestea devin mai abundente, de o culoare galbuie, cu aspect branzos si de o consistenta crescuta;
– roseata;
– inflamatia zonei genitale externe;
– usturime la urinare;
– senzatie de arsura si mancarime in zona vaginului.

Manifestarile la barbati sunt:

– disconfort la urinare si in timpul actului sexual;
– inflamatie;
– senzatie de arsura si mancarime;
– scurgeri cu miros specific;
– zona afectata capata o culoare rosiatica;
– pe penis pot aparea mici leziuni albicioase sau rosii.

Cum previi candidoza?

E bine sa folosesti haine lejere confectionate din materiale naturale, sa eviti hainele foarte mulate, iar baile sa nu le faci cu apa fierbinte.

Cum afli daca ai candidoza?

Diagnosticarea bolilor cu transmitere sexuala era facuta pana acum exclusiv in laborator, in urma prelevarii de secretii. O varianta mult mai simpla pentru tine este Testul rapid pentru candidoza Veneris.

Cum functioneaza testul?

Simplu, prin testarea unei mostre de urina, in intimitatea caminului tau. In doar cateva minute afli un rezultat clar, cu o precizie de peste 98,7%.

Care este tratamentul?

In cazul femeilor, care sunt cele mai afectate, se trateaza de obicei prin administrarea pe cale intravaginala a tratamentului medicamentos, reprezentat sub forma unor ovule. Mai pot fi folosite creme sau medicamente antimicotice administrate oral (pastile).

In cazul barbatilor, candidoza este cunoscuta sub denumirea populara de balanita. Tratamentul se administrareaza oral sau sub forma de crema si se aplica in zona genitala.

Pentru ca boala este transmisibila sexual, ambii parteneri trebuie sa faca tratamentul.

* Sursa: Department of Health and Human Services, Office on Women’s Health