Candidoza, cea mai raspandita infectie intima. Tu stii cum sa o depistezi?

Vrem sa incepem fiecare zi cu zambetul pe buze, sa debordam de energie si sa facem lucrurile in felul nostru. Sa depasim cu brio orice obstacol care ne iese in cale de-a lungul unei zile; iar seara sa ne acordam timp noua, sa ne relaxam. Pentru asta, trebuie sa ne asiguram insa ca suntem mereu in forma si sa ne preocupam constant de sanatatea noastra intima. O infectie genitala, precum candidoza de exemplu, ne poate afecta atat starea fizica, cat si echilibrul emotional sau viata de cuplu.
Una dintre problemele pe care le putem intampina este candidoza, o infectie intima cauzata de Candida Albicans; ciuperca prezenta in cantitati mici in corpul uman si care se dezvolta indeosebi pe fondul unei imunitati scazute. Aceasta afectiune intima mai este cunoscuta si sub denumirea de candidoza vulvo-vaginala sau vaginita candidozica; conform statisticilor, afecteaza peste 75% dintre femei. In multe cazuri este vorba despre o revenire a infectiei care nu a fost depistata la timp sau nu a fost tratata corect.
Candidoza – Care sunt cauzele
Avand in vedere ca organismul nostru joaca deja rolul de gazda pentru Candida, candidoza ne poate afecta oricand sanatatea intima. Mai ales daca sistemul nostru imunitar este slabit.
In acelasi timp, candidoza este una dintre cele mai raspandite afectiuni in randul tinerilor din Romania care si-au inceput viata sexuala; femei si barbati deopotriva. Una dintre explicatii este faptul ca, desi se trateaza destul de usor, multe dintre persoanele care au contractat infectia neglijeaza simptomele, nu o depisteaza la timp si, nu de putine ori, nu urmeaza un tratament adecvat.
Candidoza se mai poate declansa uneori chiar din cauza tratamentelor cu antibiotice pe care le luam ca sa ne facem bine; cum ar fi atunci cand vrem sa scapam de o simpla gripa. In astfel de situatii, flora saprofita, cea care tine sub control Candida in organism, are de suferit, fapt care permite crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercii Candida Albicans, si implicit aparitia infectiei.
Candidoza – Igiena si Nutritie
Mai trebuie sa stim ca aceasta afectiune intima poate fi determinata de o igiena intima superficiala; de spalaturile vaginale care dezechilibreaza flora vaginala sau de unele anticonceptionale si medicamente pe baza de hormoni. Acestea ne dau peste cap echilibrul hormonal si slabesc organismul. Infectia se dezvolta mai usor in astfel de cazuri, inclusiv dupa menstruatie cand suntem usor mai sensibile. Totodata, medicii specialisti au constatat ca infectia se instaleaza mai frecvent dupa menopauza.
Alte cauze care ne predispun la aceasta afectiune intima mai pot fi stresul si lipsa unui regim alimentar echilibrat. O dieta bogata in dulciuri, lactate si produse de panificatie nu este benefica. Consumul excesiv al acestor alimente duce la dezechilibre majore si permite ciupercii Candida sa se dezvolte alarmant.
Conform medicului Gheorghe Mencinicopschi, reputat biolog si specialist in nutritie, candidoza este direct influentata de schimbarile pe care le facem in dieta, pentru care organismul depunde eforturi importante de adaptare. Medicul mai spune ca afectiunea poate fi determinata si de un regim bogat in glucide sau de alergii alimentare si predispozitii genetice.
Care sunt simptomele candidozei
Infectiile vaginale au unele caracteristici comune, astfel ca semenele unei infectii pot fi cateodata usor de confundat, motiv pentru care una dintre cele mai bune variante pentru a face diferenta intre aceste patologii este testarea urinei.
E bine sa stim, in primul rand, care sunt simptomele specifice dar la fel de adevarat este si faptul ca aceasta infectie intima se poate instala fara sa ne dea batai de cap prea mari la inceput, deoarece poate avea caracter asimptomatic. Mai mult decat atat, se intampla adesea ca disconfortul cauzat de candidoza sa fie doar putin suparator, usor de suportat si cel putin la fel de usor de neglijat. Un motiv in plus sa fim cat mai atente la corpul nostru si sa nu trecem cu vederea nicio schimbare aparuta la nivelul zonei intime.
Infectia cu Candida Albicans ne poate afecta atat pe noi, femeile dar il poate afecta si partenerul nostru de viata. Afectiunea are insa simptome specifice prin care se manifesta si care ne pot atentiona ca ar fi indicat sa ne testam.
Semne ale candidozei vaginale
Astfel, la femei, unul dintre cele mai intalnite semne ale candidozei vaginale il reprezinta modificarea secretiilor. Acestea devin mai abundente, au o consistenta crescuta si capata o culoare verde-galbuie, precum si un miros neplacut. Alte simptome stanjenitoare care ne pot da de banuit o candidoza mai pot fi senzatiile de usturime la urinat sau necesitatea de a urina frecvent.
Unele femei au acuzat, de asemenea, usturimi si mancarimi vaginale, roseata si uscaciune in zona intima, simptome care apar deoarece secretiile vaginale specifice infectiei cu candida albicans sunt acide. Totodata, o parte dintre noi putem avea neplacuta surpriza de a ne confrunta cu dureri in timpul contactelor sexuale. Fiecare organism e unic, iar infectia se poate face simtita prin unul sau mai multe dintre aceste simptome deranjante, cu intensitate mai mica sau mai mare. E important sa retinem si ca simptomele candidozei sunt, de obicei, mult mai accentuate inainte de menstruatie, in zilele care preced aceasta perioada. Cel mai bine este sa ne testam imediat, chiar daca disconfortul este, poate, unul suportabil.
Desi este mai rar intalnita la barbati, pot fi si ei afectati de Candida Albicans. Astfel, candidoza genitala la barbati mai este cunoscuta in popor sub denumirea de ‘balanita’.
Aceasta prezinta simptome usor de identificat:
- iritatii in zona preputului,
- mancarime accentuata,
- inrosire si inflamare,
- insotite si de un miros destul de neplacut.
Alte semne care ar trebui sa ridice un semn de intrebare sunt secretiile abundente si albicioase dar si usturimile la urinare sau in timpul actului sexual. Pentru linistea voastra, e bine sa va testati in cel mai scurt timp posibil.
Candidoza – Care sunt riscurile
De obicei, infectiile cu Candida pot fi usor tratate cu medicamente antifungice; insa e foarte important sa le depistam la timp pentru ca tratamentul sa fie eficace. Daca amanam sa ne testam, nu facem decat sa permitem agravarea afectiunii; in consecinta, ne vom vindeca mult mai greu.
In plus, in cazul persoanelor care sufera de afectiuni ale sistemului imunitar (de exemplu, SIDA), candidoza e mult mai dificil de tratat si poate sa revina destul de usor dupa tratament. Astfel, o infectie cu Candida intr-un organism cu o imunitate foarte slabita poate pune in pericol viata pacientului. Infectia poate sa treaca in sange si apoi sa ajunga la organele vitale.
Cum depistam candidoza
Daca organismul iti transmite semne care te pun pe ganduri, cel mai bine este sa-ti faci rapid un test. Cu siguranta nu iti doresti ca neplacerile cauzate de infectie sa se agraveze. Depistarea la timp este esentiala pentru sanatatea ta intima.
Primul pas este sa ne ascultam atent corpul, el stie cel mai bine cand ceva nu este OK. Iar uneori, chiar si cel mai mic semn de disconfort la nivelul zonei intime poate ascunde o afectiune genitala. Din fericire, nu trebuie sa mai stam cu grija asteptand vizita la medic. Putem afla in cateva minute daca trebuie sau nu sa urmam un tratament.
Testul Veneris pentru Candida Albicans alunga orice indoiala. Iti spune rapid si precis daca ai contractat sau nu aceasta infectie intima. Si poate cea mai buna veste e ca il poti face in intimitatea caminului tau, comod si discret; fara sa te confrunti cu jena de a merge la medic. In plus, acest test poate fi utilizat si de sotul sau partenerul tau; mai ales ca infectia se poate transmite prin contact sexual. Testarea ambilor parteneri este atat o masura necesara pentru a evita reinfectarea; cat si o dovada de respect si iubire, de grija reciproca. Sanatatea e vitala pentru ca viata de cuplu sa fie la inaltimea asteptarilor.
Depinde numai de tine sa ai grija de santatea ta intima; mai ales ca ai la indemana o solutie comoda prin care te poti testa folosind o banala mostra de urina. Fii sigura pe tine in tot ce faci, testeaza-te.