Boli cu transmitere sexuala care pot afecta fertilitatea

O cauza importanta a infertilitatii, dar despre care nu auzi vorbindu-se foarte frecvent, este reprezentata de boli cu transmitere sexuala (BTS). Desigur, te vei gandi ca nu este cazul tau, ca esti intr-o relatie monogama si incerci de ceva timp sa ramai insarcinata.
Nu este chiar asa. Exista boli cu transmitere sexuala care evolueaza silentios si care au efecte negative atat asupra fertilitatii feminine; cat si celei masculine, dupa ani si ani. Agentul patogen poate ramane in organism mult timp, chiar la ani distanta de la infectie. Boala este asimptomatica sau are simptome aproape insesizabile, dar afectarea la nivelul sistemului reproductiv nu inseamna ca nu exista.
Doua dintre cele mai frecvente afectiuni de acest tip sunt infectia cu Chlamydia si gonoreea. Cel mai adesea, acestea trec neobservate si pot conduce in final la boala inflamatorie pelvina (cunoscuta ca anexita), ceea ce dubleaza riscul de infertilitate.
Chlamydia
Infectia cu Chlamydia este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. In cele mai multe cazuri, cei infectati nu se prezinta la medicul specialist deoarece nu exista simptome evidente.
Doar 30% dintre femeile infectate cu Chlamydia pot avea unele simptome nespecifice; cum ar fi durere abdominala inferioara, spotting (mici cantitati de sange aparute in afara menstruatiei) sau o secretie vaginala neobisnuita. Daca boala este diagnosticata, poate fi tratata foarte simplu cu antibiotice. Totusi, multe dintre femei nici nu stiu ca au aceasta boala, care raman netratata.
In timp, chiar daca rezultatele testelor de detectare a infectiei cu Chlamydia nu mai sunt pozitive, bacteria poate migra de la nivelul colului uterin catre tractul genital superior, astfel instalandu-se boala inflamatorie pelvina (BIP).
Gonoreea
Ca si infectia cu Chlamydia, gonoreea reprezinta o boala cu transmitere sexuala destul de comuna; care este adesea asimptomatica. Cand sunt prezente, simptomele sunt de obicei usoare – spotting, scurgere vaginala si durere la urinat.
Desi gonoreea poate fi tratata cu succes cu ajutorul antibioticelor, s-a constat in ultimii ani ca unele tulpinii au dezvoltat antibiorezistenta.
Si gonoreea, lasata netratata, poate conduce in final la BIP.
Boala inflamatorie pelvina (BIP)
BIP afecteaza tractul genital superior – uterul, trompele uterine si ovarele. Boala apare ca urmare a unei infectii bacteriene la nivelul vaginului si colului uterin (in majoritatea cazurile, transmisa pe cale sexuala), care avanseaza in profunzimea tractului genital. BIP se poate manifesta prin durere abdominala inferioara sau poate fi complet asimptomatica. In oricare din cazuri, aceasta afectiune poate lasa urme, in cele mai multe cazuri fiind vorba de infertilitate. Trompele uterine sunt supuse unei inflamatii cronice, ceea ce conduce la infundarea lor si imposibilitatea fecundarii ovulului. Daca totusi apare o sarcina, adesea este una in care sunt prezente complicatiile. Conform studiilor de specialitate, una din zece sarcinii aparute dupa BIP este ectopica.
Dupa fiecare episod de BIP, riscul de infertilitate creste: la 12% la femeile care au suferit un singur episod de BIP, la 25%, dupa doua episoade si la 50%, dupa trei sau mai multe episoade.
Prezenta BIP poate conduce la aparitia endometriozei, o afectiune care se manifesta prin cresterea anormala a celulelor endometriale in afara cavitatii uterine. Endometrul este acel tesut care captuseste uterul, iar extinderea lui la alte organe, cum ar fi ovarele, poate determina infertilitate sau menopauza precoce.
BIP poate fi tratata cu antibiotice. In cazurile severe, este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea tesutului cicatricial de la nivelul tractului genital superior pentru a rezolva problema durerii abdominale sau pentru a permite instalarea unei sarcini normale.
Ce poti sa faci?
Testarea pentru BTS este simpla si destul de ieftina. Pentru cei activi sexuali, este recomandabil un screening anual. In cazul in care remarci anumite simptome; sau ai avut relatii sexuale neprotejate cu un partener nou, testeaza-te pentru BTS. Astazi ai la dispozitie teste pentru boli venerice la un pret modic, ce iti ofera un rezultat imediat, cu precizie similara testelor de laborator. Cu cat mai devreme este diagnosticata o boala cu transmitere sexuala, cu atat va avea un impact negativ mai redus asupra fertilitatii.
In cazul in care o persoana este diagnosticata cu o boala cu transmitere sexuala, trebuie sa se asigure ca si partenerul este testat si tratat, pentru a evita reinfectarea.