Adevarat sau fals? Mituri despre infectiile urinare

Infectiile urinare – crezi ca stii totul despre ele? Iata cateva mituri si adevaruri despre una dintre cele mai intalnite infectii!

Infectiile urinare pot fi prevenite

Fals! In realitate, infectiile urinare nu pot fi prevenite 100%. Cu toate acestea, poti lua anumite masuri de precautie pentru a scadea frecventa aparitiei lor. Printre acestea se numara urinatul imediat dupa un contact sexual (pentru a preveni raspandirea bacteriilor din uretra), consumul regulat de lichide si mentinerea unei igiene genitale riguroase.

Sexul poate provoaca o infectie urinara

Adevarat! Sexul poate constitui un factor in aparitia infectiilor urinare, deoarece favorizeaza raspandirea bacteriilor in tractul urinar al femeii. In timpul sexului, uretra intra in contact cu bacteriile din zona anala, iar acestea pot ajunge in tractul urinar, declansand astfel o infectie. Se pare ca aproape 80% dintre femeile care dezvolta o infectie urinara au avut contact sexual in ultimele 24 de ore dinaintea declansarii infectiei. Medicii recomanda urinatul inainte si dupa sex.

Afla cum poti depista infectiile urinare AICI

Femeile insarcinate sunt mai predispuse la infectii urinare

Adevarat! Intr-adevar, femeile insarcinate sunt mai predispuse la infectii urinare, deoarece uterul in expansiune pune presiune asupra vezicii urinare, impiedicand golirea acesteia. Bacteriile reziduale contribuie la aparitia infectiilor.

Merisoarele pot vindeca infectiile urinare

Fals! Sucul de merisoare este cunoscut pentru proprietatile lui antibacteriene si, intr-adevar, poate ameliora simptomele unei infectii urinare, dar nu reprezinta un tratament in sine, ci o masura complementara de protectie. Infectiile urinare se trateaza, de obicei, cu antibiotice.

Doar femeile pot face infectii urinare

Fals! Femei, barbati, copii, varstnici…Din nefericire, nimeni nu este imun la aparitia infectiilor urinare. Intr-adevar, femeile sunt mai predispuse la a dezvolta o infectie urinara (in mare parte si din cauza anatomiei uretrei, care este mai scurta, facilitand dezvoltarea bacteriilor), dar o astfel de infectie poate aparea, asa cum am mentionat, indiferent de sex si varsta.

Usturimea la urinare este singurul simptom

Fals! Desi usturimea este cel mai intalnit simptom, nu este singurul. Printre celelalte simptome se numara nevoia frecventa si urgenta de a urina, durere sau presiune in zona abdominala si in zona lombara, urina urat mirositoare si tulbure, febra, oboseala si frisoane.

Infectiile netratate dispar

Fals! Infectiile urinare netratate se por agrava si determina afectiuni grave ale rinichilor. Pielonefrita este mai complicat de tratat decat o cistita si necesita, in multe cazuri, spitalizare.

Infectiile frecvente ascund afectiuni mai grave

Partial adevarat! Infectiile urinare sunt foarte des intalnite, de aceea nu trebuie sa-si faci griji daca te confrunti din cand in cand cu ele ci doar sa urmezi tratamentul indicat. Cu toate acestea, daca infectiile apar prea des, trebuie sa mergi la medic pentru o evaluare mai amanuntita, nu doar pentru tratament.

Infectiile urinare sunt contagioase

Fals! Infectiile tractului urinar nu sunt contagioase si nu pot fi transmise partenerului in urma contactului sexual.

Urinatul dupa sex poate preveni infectiile

Adevarat! Acest lucru este insa valabil doar in situatia in care nevoia de a urina este ridicata si jetul de urina este suficient de puternic pentru a elimina bacteriile in totalitate. Un jet urinar intrerupt, slab, nu va reusi sa elimine cum trebuie bacteriile, de aceea se recomanda consumul de apa inainte de sex.

TESTEAZA-TE