7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre BTS

Educatia sexuala in Romania (si tot ce tine de BTS) ramane un subiect tabu, indiferent de cat de optimist am privi acest aspect. Tot mai multi tineri incearca insa sa remedieze acest aspect nefericit; si sa umple golurile lasate de lipsa unei educatii sexuale timpurii cu informatiile pe care le gasesc cu usurinta in mediul online. Un trend imbucurator, dar destul de timid, in conditiile in care cei mai multi tineri fie ocolesc in totalitate subiectul bolilor cu transmitere sexuala, fie incep sa caute informatii despre infectii intime abia atunci cand se confrunta cu o afectiune de aceasta natura.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care un adolescent trebuie sa le cunoasca despre BTS?

Cum pot contracta infectii intime?

Infectiile de natura sexuala, asa cum le spune si numele, sunt transmise de la o persoana infectata la una sanatoasa prin act sexual; vaginal, oral si anal. Nefolosirea prezervativului, sau folosirea lui sporadica si inconsistenta cresc sansele aparitiei unei afectiuni de natura sexuala.

Cum pot sti daca partenerul meu sufera de o BTS?

Exista in constiinta comuna perspectiva gresita conform careia iti poti da seama ca partenerul tau nu sufera de nicio boala sexuala prin simplul fapt ca are o igiena intima ireprosabila si pentru ca ii cunosti trecutul sexual.

Nimic mai fals!

Foarte multe infectii intime sunt asimptomatice; asadar partenerul tau poate fi purtatorul unei afectiuni de natura genitala, fara ca el/ea sa fie constient/a de acest lucru.

Singura metoda absolut sigura si cu rezultate relevante, prin care intr-adevar puteti afla daca unul dintre voi se confrunta cu o infectie de natura sexuala, este testarea pentru infectii intime.

Afla mai multe despre cum te poti testa AICI.

Trebuie sa merg insotit de un parinte la medic?

Confidentialitatea cantareste greu in decizia unui adolescent de a se prezenta la cabinetul medical. Trebuie sa stii ca, in Romania, tinerii de peste 16 ani pot apela la un consult de specialitate in cadrul unui cabinet de planning familial fara a avea nevoie de trimitere de la medicul de familie si fara a fi insotiti de un parinte.

Pentru ce boli ar trebui sa ma testez?

Printre cele mai frecvente afectiuni in randul tinerilor se numara chlamydia, gonoreea, tricomoniaza, candidoza, vaginita bacteriana si infectia urinara. Pentru aceste infectii intime se recomanda testarea frecventa, la cateva luni, mai ales daca esti activ/a sexual.

De asemenea, este important sa te testezi cel putin o data pentru HIV si pentru sifilis, chiar daca aceste infectii nu fac parte din categoria bolilor frecvente la adolescenti.

In final, este foarte important sa te testezi daca partenerul sau partenera ta s-a confruntat sau se confrunta in prezent cu o afectiune intima.

Cum se fac testele pentru infectii intime?

Testele de sange sunt necesare in cazul testarii pentru HIV si pentru sifilis. Pentru depistarea chlamydiei si gonoreei trebuie facute teste de laborator; iar pentru trichomoniaza, candidoza, vaginita bacteriana sau pentru infectiile urinare te poti testa singur/a, acasa, in doar cateva minute, cu ajutorul testelor ce se folosesc asemanator cu testele de sarcina, indicand rezultatul prin testarea urinii.

Cum se trateaza BTS-urile?

Exista mai multe scheme de tratament pentru infectiile genintale, dar majoritatea se trateaza cu antibiotice.

Schema de tratament potrivita tie va fi stabilita de medicul specialist. Nu se recomanda tratamentul „dupa ureche” si nici nu se recomanda sa apelezi la un medicament care stii ca a dat rezultate in cazul unui prieten/ unei prietene; fara a consulta un medic si fara a urma indicatiile unui specialist.

Pot preveni BTS-urile?

Din fericire, raspunsul este pozitiv. Bineinteles, cea mai sigura metoda este abstinenta. De asemenea, prezervativul este foarte eficient in prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala; precum chlamydia, gonoreea, trichomoniaza, HIV si hepatita B. Desigur, este important sa folosesti prezervativul corect si in mod constant.

Pentru cei care se regasesc in categoria relatiilor monogame de lunga durata, riscul aparitiei unei boli intime scade considerabil. Cu toate acestea, asa cum am mentionat, anumite afectiuni nu prezinta simptome vizibile; astfel ca nici tu, nici partenerul tau nu puteti fi in totalitate siguri ca nu va confruntati cu o afectiune intima pana nu va testati in acest sens.

Daca partenerul tau a fost diagnosticat cu o afectiune, este necesar sa faci si tu un test; si sa apelati la sfatul medicului cu privire la timpul pe care trebuie sa-l alocati infectiei sa se vindece; daca mentineti contacte sexuale chiar si in timpul tratamentului, este posibil sa transmiteti infectia de la unul la celalalt, ceea ce reprezinta, in fapt, un aspect indezirabil.

Vaccinurile reprezinta o alta solutie impotriva BTS-urilor, dar doar in cazul hepatitei B si HPV-ului.

HPV (human papilloma virus) este o afectiune ce adeseori este asociata cancerului de col uterin si cancerului cervical. Fetelor si femeilor li se recomanda in mod special vaccinarea impotriva HPV; tocmai pentru a inlatura orice risc de a dezvolta aceasta afectiune.

TESTEAZA-TE